Un gard in trepte prezinta, de obicei, stalpii asezati la distante egale, insa, datorita pantei variabile ca inclinare, traversele din lemn nu vor avea lungimi egale. Acest model de gard reprezinta una dintre cele mai simple modalitati de ingradire a unei parcele de teren accidentat, in panta. Pentru inceput, trebuie stabilita o linie de nivel de-a lungul pantei, folosind tarusi (in cazul unei pante cu lungime mai mare), sfoara si un boloboc drept sau furtun de nivel.
Se poate marca de-a lungul sforii intinse punctele care o impart in segmente egale. Proiectati apoi perfect vertical aceste puncte pe suprafata solului, folosind firul cu plumb si, in acest fel, veti determina locurile in care trebuie bagati stalpii gardului.
Cele mai atragatoare modele de gard in trepte prezinta aceeasi diferenta de nivel intre extremitatile superioare ale stalpilor vecini.
Pentru a determina valoarea acestei diferente de nivel, oarecum comparabila cu inaltimea contratreptelor unei scari bine executata, mai intai trebuie sa stabiliti valoarea diferentei totale de nivel intre cel mai ridicat si cel mai coborat punct al pantei de-a lungul careia doriti sa construiti gardul, iar apoi sa o impartiti la numarul de intervale delimitate de doi stalpi adiacenti. Astfel, veti obtine inaltimea exacta a pasului unui gard in trepte. De exemplu, daca diferenta totala de nivel a pantei este de 1200 mm, iar gardul contine patru intervale egale ca lungime (intervalul reprezentand distanta dintre doi stalpi vecini), atunci inaltimea treptei dintre doi stalpi consecutivi va fi de 300 mm.
Este bine sa desenati o schita pe hartie, in care sa treceti toate valorile cunoscute ale componentelor proiectului, si prin calcule matematice sa determinati lungimea necesara a fiecarui stalp in parte. Teoretic, puteti taia din timp stalpii la lungimea ceruta. In practic insa nu recomand deoarece vor fi necesare mai multe ajustari dupa fixarea lor in pamant. Consider ca este mai simplu sa se fixeze definitiv pe pozitie stalpii cu lungimea mai mare, sa se determine si sa se inscriptioneze inaltimea fiecarei trepte, iar in final, sa se ajusteze stalpii prin taiere la lungimea dorita. Retineti faptul ca un proiect de garduri in trepte este adesea un compromis. Daca treptele par prea inalte, va trebui sa utilizati mai multi stalpi, ceea ce va duce la o reducere a diferentei de nivel intre stalpii alaturati.