Cum se monteaza un tavan din gips-carton pe sipca de lemn

Cum se monteaza un tavan din gips-carton pe sipca de lemn? In principiu, se foloseste aceeasi metoda ca montarea pe schelet metalic. Haideti sa o luam de la un capat ca sa nu incurcam itele pe aici.

Cum se monteaza un tavan din gips-carton pe sipca de lemn

fig.01; Trasare nivel si loc pentru bride

Cum se monteaza un tavan din gips-carton pe sipca de lemn

Trebuie sa avem la dispozitie un furtun de dat nivelul sau o nivela laser cu ajutorul carora se va trasa nivelul pe perete in functie de cat dorim sa coboram tavanul (fig. 01). Trebuie sa aveti grija si sa nu uitati ca tavanul final va fi cu 1,2 cm mai jos decat semnul dat pe perete (grosimea placii de gips-carton). Pentru o precizie cat mai mare a lucrarii, nu recomand sa se dea nivelul cu dreptarul si nivela cu bula de aer.

Urmatorul pas pe care il parcurgem este insemnarea pe tavan a locului unde vor fi prinse bridele. Iata cum se face:

  1. fig. 02; intersectie linii pentru bride

    daca colturile peretilor formeaza un unghi de nouazeci de grade, pe lungimea leturilor ce vor fi montate se dau semne cu un creion la fiecare saizeci cm (fig. 01).

  2. pe ceilalti doi pereti se dau semne la fiecare maxim un metru si se traseaza cu o sfoara colorata in oxid.
  3. pe punctul intersectiilor celor doua linii formate se prind in suruburi pentru lemn bridele ce vor avea scopul de a sustine sipcile de lemn.

fig.03; ustensile necesare montarii bridelor

Sa zicem ca prima etapa, aceea cu trasatul, am finalizat-o. Acum trebuie sa ne echipam cu o infiletanta, suruburi speciale pentru lemn (cele galbene) asta in cazul in care tavanul nu este din beton armat (fig. 03).

fig. 04; montarea profilelor “U” pe perete

Profilele “U” vor fi montate pe perete cu ajutorul holsuruburilor in cazul in care peretii sunt din zidarie (BCA, caramida sau beton) sau direct cu suruburile galbene pentru lemn. (fig. 04)

fig. 05; montarea leaturilor

Leaturile trebuie sa aiba dimensiunile urmatoare:

  • grosimea = 2,70 cm
  • latimea  ≤ 5 cm
  • lungimea se masoara din interioarele profilelor

Dupa ce se aliniaza leaturile si se prind in suruburi de bridele deja montate se trece la vata minerala.

fig. 06; montare vata minerala pe tavan

Atunci cand leaturile au fost prinse, urechile bridelor nu au fost indoite, acestea au fost lasate intentionat si indoite odata cu montarea vatei minerale (fig. 06). Pe mijloc, vata se prinde in cuie sau in capse. Dupa putina mancarime 🙂 cauzata de vata minerala s-a ajuns la etapa montarii gips-cartonului. De aici va descurcati !

Urmareste si alte articole pe acest site legate de gips-carton si de ipsos in general pe care le gasesti la categoria “Despre ipsos”. Pretul executarii unui astfel de tavan este de 12 ron/mp, pret cu care lucrez eu. Preturile sunt actualizate in fiecare an si le gasiti pe site aici.

 Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments