Gratarul pentru gradina este , daca imi dati voie sa o numesc asa, o anexa a casei indispensabila. In special vara, ne putem primi sau invita prietenii pentru a petrece o zi placuta. Sunt foarte multe modele de gratare pentru gradina pe care le putem construi in curte, dar astazi va voi prezenta un plan destul de simplu zic eu care poate fi executat de oricine si ca un hobby.
Gratarul pentru gradina
In fig. 01 din stanga se vede foarte bine o schita in care este reprezentata constructia unui gratarul pentru gradina. Proiectul unui astfel de gratar cuprinde trei elemente importante:
- primul corp de jos care este folosit ca depozit pentru lemne si carbuni
- al doilea corp etajat in care se monteaza gratarul pentru gradina
- cosul pentru fum
Acestea sunt elementele de baza de la care se porneste gratarul pentru gradina. Daca se doreste, bineinteles ca se pot adauga si alte anexe, cum ar fi o masa (tot din zidarie) care se poate folosi pentru prepararea carnii, iar dedesubtul ei depozitarea ustensilelor de bucatarie. Ca la oricare constructie, mai intai trebuie sa amenajam un loc pe care sa o asezam. In fig. 02 avem planul unei temelii cu dimensiunile necesare. Astfel, dupa ce trasam locul, sapam putin in pamant ca un fel de fundatie, se cofreaza de jur imprejur la inaltimea H = 20 cm, se pune plasa sudata pe toata suprafata din interior si se toarna beton. In final vom obtine un postament cu dimensiunile L = 1,60 m, l = 1,15 msi H = 20 cm
Acum putem incepe construirea gratarului. Asa cum am mai zis, incepem cu “depozitul”. Se vor zidi doi pereti laterali si peretele di spate, iar partea din fata va fi lasata libera. Zidaria se face din caramida plina sau cu gauri cu dimensiuni de 12 x 12 x 24 cm. La ultimul rand de deasupra se lasa loc din caramida pentru buiandrug (traversa de beton armat) care are dimensiunile caramizii pe care o folosim si lungimea exterioara al peretelui din spate (fig. 03). Am folosit buiandrugul deoarece urmeaza un plafon, acesta il putem prepara separat si se lipeste pe cei trei pereti si pe buiandrug cu mortar sau adeziv. Intre timp, pana se mai “raceste” placa, inainte de a o monta, se tencuieste interiorul, daca se face acest lucru dupa ce e montat plafonul va fi mai dificil.
Pentru etaj, corpul pentru gratar, este recomandabil sa se foloseasca caramida refractara. Se executa aceleasi lucrari ca la partea de jos: se face zidaria dupa fig. 04, buiandrugul si placa care de aceasta data trebuie lasata o gaura pe mijloc pentru trecerea fumului prin hota in sus.
In fig. 05 din dreapta este descrisa hota (hornul), cu dimensiunile necesare peste care se aseaza un capac.
Cam asta ar fi tot, in general, de la acest proiect se porneste cu realizarea unui gratar in gradina, designul acestuia putand capata diferite forme, dupa gustul fiecaruia si bineinteles, se pot atasa anexe in functie de utilitatile ce servesc. Exteriorul se tencuieste daca este posibil cu tencuiala refractara, astfel se vor evita fisurile sau se poate imbraca in piatra.
Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.