Realizare grinda si stalp de beton armat: fier si cofrare
Salut prieteni, in constructia unei case intalnim doua elemente foarte importante ce contribuie la rezistenta acesteia; vorbesc despre grinda si stalp de beton armat, adica acel element care are lungimea mai mare in raport cu celelalte dimensiuni si care pus in verticala rezulta un stalp iar pe orizontala, o grinda.
Proiectul
Daca v-ati apucat de construit casa inseamna ca aveti deja si planurile de armare despre care eu am facut un articol, iar in caz contrar v-a trebui sa il cereti inginerului. Dragi prieteni, asa cum am scris la inceputul acestui site, scopul este de a va informa si sa nu va lasati pacaliti de catre acei meseriasi care va iau banii si va “aburesc” ca “aici nu trebuie asta, acolo nu trebuie aceea, etc.”, daca tot cheltuiti un ban atunci respectati planul, in special pe cel de rezistenta, dar sfatul meu este sa respectati planul complet.
De ce ne trebuie un plan de armare? Pentru ca inginerul, dupa ce studiaza zona, v-a aplica armatura justa. In fig.1, partea stanga se vede armatura stalpilor pentru o locuinta cu doua nivele. Pentru cine stie sa citeasca planul, se vede felul in care sunt amplasati etrierii, dimensiunile lor, distanta dintre ei, dimensiunea si tipul barelor, etc. In partea dreapta, este planul planseului cu locul unde sunt amplasate grinzile si dimensiunile lor. Bineinteles ca exista si planurile separate pentru armarea grinzilor unde avem detalii despre dimensiunea barelor, cum vin fasonate acestea (un lucru foarte important), etrierii, etc.
Nivelul
Dupa terminarea zidariei, primul lucru care trebuie facut este trasarea nivelului cu ajutorul furtunului de nivel. Aceasta operatiune este de folos pentru crearea stalpilor, grinzilor, centurilor, boiandrugilor de la geamuri si usi.
Cofrarea
Dupa ce s-a fasonat fierul si s-au legat etrierii, se leaga de mustatile de cel putin 70 cm care au fost lasate din fundatie sau alti stalpi turnati anterior (fig.02, partea de sus). Cofragul din lemn este simplu de confectionat – in general stalpii au dimensiunea de 30×30 cm – panourile fiind fixate intre ele in forma de “U” dupa care se introduce sarma pentru legare apoi se pune capacul si de jos in sus se trag si sarmele frontale (fig.02 partea de jos).
Legarea cu sarma nu ar trebui sa fie o operatiune prea grea dar necesita foarte multa atentie pentru ca, daca in timpul legarii, se rupe, este dificila inlocuirea ei si trebuie gasite alte solutii pentru intarirea stalpului. Iata cum se face: se baga sarma Ø3 sau Ø4 pe gaura teslei dupa care se rasuceste de 3-4 ori. Nu uitati in ce parte ati rasucit-o pentru ca in aceeasi directie se invarte si tesla (fig.03).
Daca pentru stalpi punem mai intai fierul, la grinzi etapele sunt invers: mai intai se cofreaza grinda dupa care se monteaza fierul si abia la urma se leaga. Daca s-ar lega mai intai cofragul, ar fi imposibil de bagat grinda de fier fara sa se rupa sarma.
Scule necesare
Dintre sculele necesare fara de care ar fi imposibil de realizat cofrarile sunt:
- drujba
- tesla
- furtun de nivel
- nivela cu bula
- metru
- creion
- flex sau foarfec pentru fier
- cleste sau patent
Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.
Nu stiu cine scrie aceste articole, dar sunt convins ca nu este inginer constructor, datorita termenilor folositi in exprimare.
Asa cum am specificat la inceputul sitului, scopul este acela de a ajuta pe toti cei ce vor sa construiasca sau sa renoveze si nu numai.
Nu m-am dat drept inginer si nici nu am folosit termeni tehnici tocmai de aceea: situl este adresat celor ce nu stiu si nu inteligentilor.
Ma bucur pentru faptul ca in Romania mai sunt meseriasi care cunosc adevarata importanta a Proiectului Tehnic in domeniul constructiilor.
Faptul ca nu cunoaste toti termenii ingineresti nu este relevant deoarece site-ul este unul informativ si nu unul de specialitate.
Felicitari d-lui Doru pentru ca este interesat si de partea tehnica , nu doar de executia,, dupa ureche” asa cum se practica in majoritatea santierelor particulare:
P.S. : Exista Proceduri Tehnice de Executie pentru fiecare tip de lucrare in constructii ( care te vor ajuta enorm atat in executie cat si in intocmirea articolelor)
Intr-adevar, d-le Marian, eu am pus meseriasi sa-mi construieasca o scara si la un an de la executia lucrarii am crapaturi serioase din cauza ca nu au respectat planul. Acum ma costa dublu ca sa rezolv problema.
sa traiti cu respect lucrez la cineva construiesc un servis incaperea are undeva la 10 m pe 10m cu stal la jumatate de 40 pe 40 pe bare de 16, 8bucati cu etrieri dublu adica drept si romb ce nu inteleg cu grinzile suspendate propietarul zice ca iar fidat proiactantul ca partea de jos a grinzi sa vina din 4 bare de fi18 din intregul adica la 10.50cm iar partea de sus din trei bucati adica giontare din salp perete si stalp centru cu completare bara de 12 deschiderea fiind intre stalpul central si perete o sectiune de grinda de maxim 5 m pentru caci partea de sus unde se imbina in grinda giontare cu completarea nu mai vine la margini lipite de etrieri astept un raspuns urgent
Te-ai cam grabit cu scrisul si a trebuit sa ghicesc mai mult ce vrei.
In primul rand, tu trebuie sa ai proiectul in fata si sa lucrezi dupa el si nu dupa ce zice clientul.
Din ceea ce am inteles eu totusi, ceea ce iti cere proprietarul este contrabalansul grinzii deci ar avea dreptate, dar ma repet: trebuie sa “citesti” tu planul
Sfatul meu este sa contactezi un fierar-betonist de la tine din zona si sa-i ceri parerea (deschiderea este destul de mare deci fierul trebuie facut ca la carte).
SPOR LA TREABA !
Salut. Interesante si educative articolele tale. Din ce vad cam totul e bine gandit doar stalpii aia daca ai torni cu pompa si ai vibrezi atunci sarmele nu vor face fata…
Stalpii turnati cu pompa nu mai trebuie vibrati
[…] reguli ca sa le spun asa pe care le voi prezenta in acest articol. Presupunem ca am terminat etapa realizarii si montarii cofrajului, dupa curatarea lui, dupa indepartarea aschiilor de lemn din acesta cat si al altor mizerii, […]
Sunt uimit ca mai sunt si oameni ca dvs. Sa avrti multa sanatate si sa va faceti “auzit”de cat mai multi constructori!
Buna seara!am si eu o intrebare se poate face o cladire cu etaj de 9 m lungime pe 6 m latime open space fara stalpi de sustinere la placa ?sa fie doar cu grinzi(ma gandeam la grinzi metalice).
Buna ziua. Grinda suspendata pe stâlpi 25 ×25 cu fier de 12 si etrieri de 20. Distanta între stâlpi este de 3,5 grinda 25 ×25 cu fier de 12 etrieri de 20. Întrebarea mea : Meseriasi au lucrat cu fier de 6 m lungime și au prelungit cu 1,5m diferenta sudate. Este bine asa? Mulțumesc anticipat.
buna seara. sunt foarte bucuros ca am dat de acest articol al domnului doru si chiar sunt fascinat cum explica. felicitari si chiar ma intereseaza sa stiu cate ceva despre fier, legare, fasonare etc. felicitari…
si daca tot… o singura intrebare asi avea. la o deschidere 6 pe 6 cum este mai ok de turnat placa, odata cu grinzile sau separat. si ce fier sa folosesc? cineva m.ia recomandat fier de 10 cu ochiuri din 20/20. multumesc
Va antreb pe o casa cu deschidere 6m pe 14 se pote numai cu grizi de beton fără stâlpi de suptinere?