Realizare grinda si stalp de beton armat: fier si cofrare

Realizare grinda si stalp de beton armat: fier si cofrare

Salut prieteni, in constructia unei case intalnim doua elemente foarte importante ce contribuie la rezistenta acesteia; vorbesc despre grinda si stalp de beton armat, adica acel element care are lungimea mai mare in raport cu celelalte dimensiuni si care pus in verticala rezulta un stalp iar pe orizontala, o grinda.

grinda si stalp de beton armat

fig.01 Proiect armare stalpi (stanga), proiect armare grinzi si centuri (dreapta)

 Proiectul

Daca v-ati apucat de construit casa inseamna ca aveti deja si planurile de armare despre care eu am facut un articol, iar in caz contrar v-a trebui sa il cereti inginerului. Dragi prieteni, asa cum am scris la inceputul acestui site, scopul este de a va informa si sa nu va lasati pacaliti de catre acei meseriasi care va iau banii si va „aburesc” ca „aici nu trebuie asta, acolo nu trebuie aceea, etc.”, daca tot cheltuiti un ban atunci respectati planul, in special pe cel de rezistenta, dar sfatul meu este sa respectati planul complet.

grinda si stalp de beton armat

Nivelul

De ce ne trebuie un plan de armare? Pentru ca inginerul, dupa ce studiaza zona, v-a aplica armatura justa. In fig.1, partea stanga se vede armatura stalpilor pentru o locuinta cu doua nivele. Pentru cine stie sa citeasca planul, se vede felul in care sunt amplasati etrierii, dimensiunile lor, distanta dintre ei, dimensiunea si tipul  barelor, etc. In partea dreapta, este planul planseului cu locul unde sunt amplasate grinzile si dimensiunile lor. Bineinteles ca exista si planurile separate pentru armarea grinzilor unde avem detalii despre dimensiunea barelor, cum vin fasonate acestea (un lucru foarte important), etrierii, etc.

Nivelul

Dupa terminarea zidariei, primul lucru care trebuie facut este trasarea nivelului cu ajutorul furtunului de nivel. Aceasta operatiune este de folos pentru crearea stalpilor, grinzilor, centurilor, boiandrugilor de la geamuri si usi.

Cofrarea

Realizare grinda si stalp de beton armat: fier si cofrare

fig.02 Cofrarea si legarea stalpilor

Dupa ce s-a fasonat fierul si s-au legat etrierii, se leaga de mustatile de cel putin 70 cm care au fost lasate din fundatie sau alti stalpi turnati anterior (fig.02, partea de sus). Cofragul din lemn este simplu de confectionat – in general stalpii au dimensiunea de 30×30 cm – panourile fiind fixate intre ele in forma de „U” dupa care se introduce sarma pentru legare apoi se pune capacul si de jos in sus se trag si sarmele frontale (fig.02 partea de jos).

legarea grinda si stalp de beton armat

fig.03, legarea cu sarma

 

 

 

 

Legarea cu sarma nu ar trebui sa fie o operatiune prea grea dar necesita foarte multa atentie pentru ca, daca in timpul legarii, se rupe, este dificila inlocuirea ei si trebuie gasite alte solutii pentru intarirea stalpului. Iata cum se face: se baga sarma Ø3 sau Ø4 pe gaura teslei dupa care se rasuceste de 3-4 ori. Nu uitati in ce parte ati rasucit-o pentru ca in aceeasi directie se invarte si tesla (fig.03).

realizare grinda beton armat

fig.04, Legarea etrierilor

 

Daca pentru stalpi punem mai intai fierul, la grinzi  etapele sunt invers: mai intai se cofreaza grinda dupa care se monteaza fierul si abia la urma se leaga. Daca s-ar lega mai intai cofragul, ar fi imposibil de bagat grinda de fier fara sa se rupa sarma.

grinda si stalp de beton armat

fig.05, cofrare stalp

 

 

 

 

 

Scule necesare

Dintre sculele necesare fara de care ar fi imposibil de realizat cofrarile sunt:

  • drujba
  • tesla
  • furtun de nivel
  • nivela cu bula
  • metru
  • creion
  • flex sau foarfec pentru fier
  • cleste sau patent

cofrare grinda si stalp de beton armatcofrare stalp si grinda beton armatcofrat grinzicofrare gindacofrare stalpi si grinzi

 

 

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

12 comments for “Realizare grinda si stalp de beton armat: fier si cofrare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *