Care sunt substantele straine (impuritatile) in agregate

Impuritati agregate

In multe cazuri agregatele nu sunt curate si contin substante straine. Daca am folosit cuvantul substante nu trebuie sa va ganditi decat la niste corpuri sau impuritati ce sunt admise in cantitati mici pana la 2-3% din greutatea agregatului. Daca depasesc aceste limite, agregatele nu se pot folsi. Unele dintre aceste impuritati pot fi indepartate prin spalare. Daca agregatele nu sunt curate, operatia de spalare este obligatorie.
In general, in agregate se pot gasi argila, substante humice, carbuni, anumite saruri si mica, care trebuie indepartare total (vezi tabelul de mai jos).

Denumirea impuritatii Conditii de admisibilitate pentru Indicatii suplimentare
Nisip natural sau de concasare Pietris sau piatra sparta
Corpuri straine, resturi de animale sau vegetale (bucati de lemn, frunze, etc.) Nu se admit Nu se admit
Pelicule de argila sau alt material aderente pe granulele agregatelor care ar putea sa le izoleze de liant Nu se admit Nu se admit
Argila in bucati [%, maxim] 1,5 0,25 In cazul agregatelor utilizate la betoane care sunt supuse la inghet-dezghet se admite ca nisipul sa aiba un maximum 1%
Parti levigabile [%, maxim] 3 1 In cazul agregatelor utilizate la betoane hidrostehnice din zonele supuse la inghet-dezghet, se admite un continut maximum de:

  • 2% pentru nisip
  • 0,5% pentru pietris

Argila se poate gasi in nisip sub forma unor bulgari mici sau sub forma unui invelis aderent la suprafata granulelor.

Impuritati agregate

Argila se poate gasi in nisip sub forma unor bulgari mici sau sub forma unui invelis aderent la suprafata granulelor. In primul caz este mai putin periculos decat in cazul al doilea, deoarece, daca granulele sunt acoperite de argila, cimentul nu mai poate adera (sa se prinda) de ele si astfel unitatea mortarului sau a betonului devine nesatisfacatoare.

Substantele humice sunt de natura organica, avand un caracter acis, iar prezenta lor este daunatoare cimentului.

Carbunele apare de obicei in agregatele raurilor care trec prin regiuni carbonifere. Prezenta lui in agregate este daunatoare, putand dezagrega mortarul sau betonul confectionat din acestea.

Sarurile in agregate pot produce eflorescente (pete albicioase) care sunt inestetice, fara a fi periculoase.

Mica apare in agregate sub forma unor foite lucioase caracteristice care sunt periculoase, deoarece cimentul nu poate adera la ele.

 V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati like si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments