Dispozitive si instrumente pentru trasarea unghiurilor, distantelor si cotelor de nivel

Instrumentele necesare trasarii unghiurilor, distantelor si cotelor de nivel

Orice lucrare de constructie incepe prin operatia de trasare care reprezinta transpunerea pe teren a planului de executie.

Trasarea este o operatie importanta, care cere precizie si, din aceasta cauza, la realizarea ei se folosesc de obicei aparate topografice manuite de tehnicieni.

vinclu

Coltar, echer sau vinclu

In afara instrumentelor topografice de precizie, pentru executarea lucrarilor de trasari se folosesc dispozitivele si instrumentele necesare tarsarii prezentate in continuare.

Panglica de otel cu lungimea de 10; 20; 25; 50 si 100m; diviziunile panglicii sunt decimetrice, in interiorul carora centimetrii, milimetrii sunt cititi cu ajutorul unei rigle; panglicile sunt etalonate la temperatura de +200C (necesitand aplicarea corectiilor corespunzatoare in cazul utilizarii in alte conditii de temperatura) si la o forta de intindere de 150N.

Ruleta de otel cu lungimea de 10, 20, 25 si 50 m; diviziunile ruletei sunt centimetrice; ruletele sunt etalonate la o temperatura de +200C si la o forta de intindere de 50N.

Panglica si firul de invar utilizabile la masurarea foarte precisa a lungimilor, fara a necesita aplicarea corectiilor din temperatura (deoarece are foarte mult nichel, caracterizat printr-o dilatare foarte mica). Benzile au lungimi de 24, 25 si 50m fiind prevazute la capete cu riglete de 60mm; firele au diametrul de 1,65mm si lungimea de 24 si 50m, fiind prevazute la capete cu riglete de 80mm.

Metrul se foloseste la masurarea lungimilor, grosimilor si inaltimilor elementelor de constructii.

fir cu plumbDreptarul se foloseste la verificarea liniilor drepte si a suprafetelor plane. Dreptarele pot fi confectionate dintr-un dulap de brad, dat la rindea sau pot fi achizitionate din comert [dreptare de aluminiu]. Pentru pardoseli, care au panta uniforma, verificarea se face cu un dreptar care are un cant tesit dupa panta prescrisa (vezi Trasarea pardoselei).

Coltarul (vinclul, echerul) serveste la verificarea si trasarea unghiurilor drepte. Se confectioneaza din lemn sau din otel lat ori pur si simplu il cumparati din comert. La coltarul pentru verificari, latura mare are pana la 50 cm lungime. Coltarul cu care se traseaza are lungimea laturilor mai mare de 1m.

Coltarul trebuie sa aiba unghiul perfect drept (900). Acest unghi se verifica luand laturile mici (catetele), respectiv de 30 si 40 cm (sau multiplii acestora) si verificand ca latura mare (ipotenuza) sa fie de exact 50 cm sau multiplu de 50.

Pe santier, echerul pentru trasare are laturile de 3,00; 4,00 si 5,00 m sau de 1,5; 2,00 si 2,5 m.

instrumentele necesare trasarii

fig. 01. Instrumentele necesare trasarii unghiurilor, distantelor si cotelor de nivel: a. echere (coltare); b. fir cu plumb pentru zidarie; c. nivela (boloboc); d. furtun de nivel.

Firul de plumb se compune dintr-o sfoara de al carui capat este suspendata o greutate (fig. 01, b). Cu ajutorul firului cu plumb se stabileste si se controleaza verticalitatea diferitelor elemente (stalpi, muchiile zidurilor, tencuielilor, placajelor, etc.).

Instrumentele necesare trasarii unghiurilor, distantelor si cotelor de nivel

Nivela (bolobocul) are lungimea de 30-60 cm si fetele perfect plane. Tuburile de sticla cu care este prevazuta (fig. 01, c) sunt umplute partial cu lichid, ramanand o bula de aer. Pe tuburi sunt insemnate repere. Nivela se foloseste la verificarea orizontalitatii suprafetelor, la fixarea reperelor si placilor de placaj.

boloboculVerificarea bolobocului se face astfel:

  • se aseaza bolobocul pe o suprafata neteda si orizontala astfel ca bula de aer sa fie intre repere;
  • se intoarce bolobocul cu 1800 pe acelasi loc de pe suprafata.

Daca bula de aer se va opri in acelasi loc, bolobocul este bun. In caz contrar bolobocul nu poate fi folosit.

Furtunul de nivel este alcatuit dintr-un furtun de cauciuc, lung de 15-20 m, care are la capete tuburi de sticla (fig.01, d). In unul din tuburi se toarna apa, care umple furtunul si ajunge in tubul de sticla de la capatul opus. Apa se toarna incet, pentru a se putea evacua aerul din tub si are acelasi nivel orizontal in amandoua tuburile de sticla. Datorita acestui fapt, furtunul de nivel serveste la trasarea cotei de nivel a oricarui element de constructie.

Trasarea cotei de nivel a oricarui element de constructie se executa in raport cu cota ±0,00 sau cu o alta cota conventionala. Acest nivel trebuie sa fie accesibil spre exteriorul constructiei, constituind punctul de verificare in ceea ce priveste cota de nivel a constructiei in raport cu cota de nivel a reperilor de referinta exteriori.

01, trasarea pardoselei

fig. 02; Trasarea liniei vagris

In interiorul cladirii se traseaza pe pereti  o linie orizontala la nivelul +1,00m deasupra pardoselii finite. Aceasta linie se numeste nivel orizontal sau vagris (fig. 02), fata de care se fixeaza celelalte cote necesare la executarea pardoselilor sau a altor lucrari. Ea se traseaza cu ajutorul dreptarului si nivelei, a furtunului de nivel sau cu laserul. In timpul trasarii, furtunul nu trebuie sa prezinte indoituri.

Cand nivelul este bine trasat, linia de nivel orizontal care se traseaza de-a lungul peretilor se inchide exact in punctul de la care s-a inceput trasarea

 V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati like si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments