Lumina soarelui din incaperi

Temperaturile din incaperiLumina soarelui

Lumina soarelui este premisa de baza pentru viata pe pamant. Insorirea suficienta si iluminarea naturala a camerelor de zi au o mare importanta pentru starea de bine. Distantele minime dintre cladiri impuse de lege, marimile minime ale ferestrelor si reglementarile privind alcatuirea ferestrelor din camerele de zi de la parter, au rolul de a asigura un spatiu demn de locuit si sanatos.

Lumina soarelui afecteaza procesele biologice ale organismului uman prin ritmul anotimpurilor. Lumina vazuta cu ochiul liber este numai o mica parte a razelor spectrului solar. Radiatia infrarosie de unda lunga este perceputa ca fiind caldura, radiatia de unda scurta ultravioleta este dezinfectanta si este necesara, de exemplu, pentru formarea vitaminei D in corpul uman. Pe de alta parte, prea multa lumina solara poate fi neplacuta sau chiar daunatoare. O casa trebuie sa fie in asa fel planificata, incat pe timpul iernii incaperile sa fie cat mai bine luminate, iar pe timpul verii sa fie protejata de prea multa radiatie solara.

lumina soarelui

fig. 01 Orbita soarelui pe parcursul zilelor si anului (51,50 lat. nordica)

 

 

 

 

Pentru a profita de lumina soarelui, este important sa se cunoasca miscarile soarelui in functie de alternantele zi-noapte si de ciclul anotimpurilor. In cel mai neplacut caz, in cea mai scurta zi a anului, la solstitiul de iarna de pe 21 decembrie, soarele rasare dimineata in jurul orei de 830 dinspre partea de sud-est (la cca. 500latit. nordica); in jurul pranzului, chiar in partea de sud, atinge un unghi de inaltime de aprox. 170, iar in jurul orei 1615 apune in partea de sud-vest. Toate obstacolele din imprejurimi care se afla pe acelasi nivel cu nivelul soarelui (fig. 01) limiteaza posibilitatea patrunderii luminii soarelui; de exemplu: copacii, cladirile din apropiere, muntii.

In cea mai lunga zi a anului, la solstitiul de vara de pe 21 iunie, soarele rasare in jurul orei 430 undeva in partea de nord-est, atinge un unghi de inaltime de aprox. 630 si apune seara in jurul orei 2030 in partea de nord-vest.

lumina soarelui in incaperi

Fig. 02- cu ajutorul iesiturilor in consola a acoperisului si balcoanelor se poate asigura umbrirea incaperilor pe timpul verii si iluminarea puternica pe timpul iernii.

De aici rezulta urmatoarele reguli de proiectare:

  • Punctele cardinale trebuie luate in considerare la stabilirea utilizarii fiecarei incaperi, de exemplu bucataria si dormitoarele trebuie orientate catre sud-est, sufrageria catre sud-vest.
  • Ferestre mari catre sud, ferestre mici catre nord.
  • Umbrirea geamurilor dinspre sud si vest, de exemplu cu ajutorul partilor de cladire (balcoane, iesituri al acoperisului, iesituri ale parterului), plantari (copaci mari de foiase), parti mobile (magazine, marchize, etc) (fig. 02).

Legea nationala a sistematizarii proprie a landurilor solicita ca suprafata pe care ytrebuie sa o ocupe ferestrele sa fie ca minim 10% din suprafata incaperii. Din pacate se poate ca in cazul cladirilor vechi cu ferestre mici din zonele construite compact, iluminarea solara sa nu fie posibila.

Geamul obisnuit nu permite patrunderea luminii ultraviolete. Totusi, pentru scopuri speciale (bai de soare, terapii) exista o sticla de cuart care permite patrunderea razelor UV (geam pentru ultraviolete). Din cauza pretului ridicat acesta nu este utilizat in locuinte.


Lumina soarelui din incaperi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments