Toti cei care locuiesc la casa vor sa aiba o gradina si o curte frumoasa, iar pentru aceasta avem nevoie de ustensile de gradinarit pentru a planta flori sau alte activitati. Este cam greu sa depozitati aceste unelte in casa, de aceea, in acest articol vom incerca impreuna sa construim o mica si simpatica magazie pentru scule de gradinarit si orice alt surplus ce va incurca in casa.
Magazie pentru scule
Asadar, am planuit sa facem ceva mic, finut si simpatic, adica un perimetru de patru metri patrati, ceea ce inseamna 2m x 2m, o incapere destul de mare in care se pot depozita diverse lucruri.
Pentru cei interesati de aceasta “mini-constructie”, sa ciuleasca urechile si sa prinda act de instructiunile ce urmeaza (in cazul in care vor sa construiasca singuri).
Vom incepe cu materialele necesare acestei constructii:
Structura portanta va fi realizata din lemn de brad si indicat ar fi ca acesta sa fie
tratat antiseptic, anticarii si ignifugare, adica, mai pe romaneste: impotriva buretilor, al insectelor si al focului.
Legaturile dintre diversele parti portante cum ar fi stalpi, grinzi sau capriori se vor face cu ajutorul feroneriei cum ar fi defersi coltari din zinc sau alama, tratati la cald si care se vor prinde cu suruburi pentru lemn de lungimea adecvata (vezi fig. 01, fig. 02, fig. 03,)
Suprafetele laterale ale casetei vor fi imbracate cu labriu de lemn cu nut si feder realizate din scandura de grosimea 2,5 cm sau 3,5 cm (fig. 05).
Pardoseala va fi tot din lemn, se vor folosi dulap cu dimensiunile 400 x 25 x 5 cm (lungime, latime si grosime).
Acoperisul va fi imbracat cu scandura de grosime 2,5 cm prinsa in cuie Ø7. Ca alternativa, se pot folosi si panouri de OSB sau alte tipuri de placaje.
Mantia acoperisului ce va proteja impotriva ploilor, ar putea fi constituita dintr-un material lejer, la alegerea fiecaruia, iar ca idee, puteti folosi sindrile bituminoase, membrane bituminoase autoadezive sau diferite tipuri de tabla.
Dupa cele descrise pana acum, micuta constructie trebuie sa arate cam asa:
Asa cum bine ati vazut in imaginile de mai sus, este vorba despre realizarea unui frumos artefact, ce va infrumuseta gradina noastra si care, pentru a il construi cu mainile voastre va fi nevoie de putin calm, indemanare dar care va v-a da si satisfactie la fine.
Vom incepe cu constructia acestei mici magazii care, trebuie sa specific de la inceput, poate fi asezata pe o mica temelie (nu mai mare decat cea de la un gard obisnuit) sau, mai degraba, pe o temelie din piatra naturala, zidita fara nici un fel de mortar. Daca nu aveti posibilitate pentru piatra sau vi se pare greu, cel mai simplu este de sapat circa 20 cm pe locul unde vreti sa instalati magazia, se umple cu sort sau pietris la nivel, se sapa putin in sort si se pun tregherii (grinzi de lemn) se fixeaza bine la polobog peste care se bate dulap de 5 cm grosime (fig. 06). Ideal ar fi ca si acesti tregheri sa fie tratati contra umiditatii, deoarece ei vor fi talpa magaziei. Daca in fig. 06 se vede dusumeaua ca este deja batuta, in realitate aceasta trebuie pusa dupa ce toata structura din lemn va fi realizata si bine legata.
Deoarece nu imi permite spatiul si mai mult, nu vreau sa va plictisesc nici pe voi si nici pe mine, nu voi intra in detalii cu amanunte asupra aplicarii suruburilor pentru legarea scheletului; vreau doar sa spun ca o indicatie ca este bine sa gauriti mai intai in lemn cu un burghiu de acelasi diametru cu al surubului.
In fig. 07 se poate observa ca au fost fixati si cei doi montanti ce definesc usa de intrare precum si contravantuirile pentru crearea unei structuri robuste.
Odata fixata si bine inchegata structura din lemn se incepe cu montarea lambriului si al coltarilor pe toate partile laterale precum si al celor doua triunghiuri create ale sarpantei.
Usa poate fi din metal sau din lemn, poate fi cumparata sau o puteti crea dumneavoastra. Se fixeaza balamalele pe usa, se probeaza pe locul unde vine montata, se inseamna dupa care se fixeaza si perechea de balamale pe tocul usii.
Capriorii vor fi asezati din maxim 80 in 80 cm si vor fi mai lungi cu 30 cm fata de peretele lateral (fig. 10).
Am ajuns la sfarsitul lucrarii si deci, la sfarsitul articolului. La inceputul acestui articol am spus deja cum va fi acoperita sarpanta si manta acesteia.In fotografiile de mai jos veti vedea o astfel de magazie pe care am construit-o pentru a depozita sculele noastre, deoarece urma sa construim o casa in acea curte.
Cauti o echipa serioasa si prompta pentru constructia casei tale? Va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.
Buna ziua, Imi puteti spune, va rog, care este pretul manoperei pentru o magazie similara cu cea din articol ? Eu as vrea sa fie in OSB si ulterior ma voi decide daca il acopar cu altceva. Platforma de beton am deja turnata, deci nu mai este neaparat nevoie de podea.
Multumesc,