Cum se realizeaza o matrita de silicon din doua parti

Matrita de silicon pe care incercam astazi sa o realizam e ceva mai complicata decat cea din prima parte. Pentru aceasta, vom avea nevoie de : plastelina de modelaj, silicon ZA 22 Zhermack, agent de demulare tip spray, agent separatore.

Matrita de silicon din doua parti

Fotografia din dreapta prezinta modelul original dupa care am dori sa facem o matrita de silicon sau chiar mai multe. Ce face ca duplicarea acestui model sa fie mai complicata:

 • gaurile de la gat si coada
 • gaurile dintre cele trei picioare lipite de baza
 • piciorul ridicat care nu atinge solul
 • capul si gatul aplecat intr-o parte si nu exact in linie cu corpul
 • picioare relativ subtiri

Primul pas este acela de a simplifica modelul cat mai mult posibil inainte de a realiza matrita de silicon. Putem face acest lucru mult mai simplu prin eliminarea bazei. Ulterior, pentru baza eliminata se poate face o matrita separata de turnare, iar cele 2 subcomponente pot fi lipite la final dupa turnare.

Eliminarea bazei si realizarea ei intr-o matrita de silicon separata ne ofera posibilitatea de a pozitiona calul turnat pe orice alta forma de baza dorim.

Pentru multiplicarea acestui obiect se realizeaza o matrita de tip bloc din doua parti, ceea ce presupune parcurgerea a doi pasi similari ca si tehnologie de turnare.

Pentru a realiza prima parte a matritei se pozitioneaza calul pe o parte, pe un pat de plastelina asa cum este reprezentat in poza ce urmeaza:

matrita de siliconSe imagineaza o linie de separatie ( sectiune orizontala) care separa modelul in doua. Se adauga plastelina pana cand modelul este ingropat in plastelina pana la aceasta linie.

Aceasta line de separare trasata imaginar nu trebuie sa fie o sectiune orizontala in sensul strict geometric. Linia de despartire poate fi ondulata pentru a urma curbele modelului.

 

Dupa cum vedeti in dreapta, linia de despartire inglobeaza jumatate din corpul calului, jumatate din cap si coada, jumatate din picioarele de jos si jumatate din picioarele de sus.

Alegerea corecta a liniei de despartire se face atunci cand despartind cele doua parti ale matritei de silicon, obiectul turnat pur si simplu cade, adica niciuna din extremitatile acestuia nu ramane blocata in matrita de silicon.

Un mod gresit de alegere a liniei de despartire pentru acest model ar fi daca aceasta s-ar imagina stict ca o sectiune geometrica in plan orizontal si cele doua piciare de jos ar fi ingropate complet in plastelina.

La urmatorul pas se netezeste cat mai bine plastelina din patul de plastelina si se traseaza “o cheie de aliniere” sub forma unui sant in jurul modelului asa cum se vede si in pozele de mai jos.

Acest sant de aliniere nu trebuie sa atinga modelul. El se traseaza la o distanta de cativa milimetri fata de model.

La urmatorul pas se executa “palnia de turnare” + “canalul de turnare” – acest asamblu fiind legatura intre exteriorul matritei si cavitatea interna a matritei.

Palnia de turnare este locul pe unde se toarna in matrita de silicon: rasina, ipsosul sau ceara; iar canalul de turnare conduce materialul care se toarna catre cavitatea interioara a matritei de silicon.

Locul unde canalul de turnare intra in contact cu modelul este de preferat sa nu fie intr-o zona vizibila de aceea am ales zona de jos al calului.

In exemplul de fata, palnia de turnare a fost realizata dintr-un dop taiat, pentru a obtine o forma usor conica, iar canalul de turnare, dintr-un capac de pix. In apropierea mdelului jonctiunea s-a realizat cu putina plastelina.

 

Pasul urmatorconsta in realizarea “canalelor de aerisire”, canale prin care in momentul turnarii se elimina aerul prin in matrita. In poza din dreapta sunt evidentiate cu rosu.

Daca am omite aceasta etapa a canalelor de aerisire, atunci aerul prins in matrita de silicon in momentul turnarii s-ar ridica/comprima in zona copitelor iar acest detaliu din model ar iesi cu imperfectiuni sau nu ar iesi deloc.

In exemplul de fata canalele au fost realizate cu sarma de cupru izolata. De remarcat ca aceste canale se termina la acelasi nivel cu palnia de turnare.

Dupa aceasta operatie se trece la realizarea “cofragului de turnare”. In acest exemplu s-a utilizat un carton care a putut fi adaptat la forma “patului de plastelina”. Suplimentar, acest cofrag a fost rinfortat prin lipirea unor spatule de lemn cum se poate vedea in pozele de mai jos:

Dupa finalizarea operatiunilor de ma sus, se mai verifica inca o data si se trece la turnarea primei parti de silicon. Dupa vulcanizare/intarire se desprinde cofragul si se inlatura patul de plastelina dar cu mare grija pentru ca vom mai avea nevoie de el pentru partea a doua a turnarii.

In urmatoarea etapa se parcurg pasii specificati mai jos:

 • se curata de plastelina prima jumatate de matrita din silicon turnata la etapa unu
 • se curata modelul de urmele de plastelina, dar, atentie, orice urma de amprente de pe model se vor imprima pe matrita si ulterior pe copiile realizate, deci acordati o atentie sporitata curatarii.
 • se repozitioneaza in matrita: calul, palnia, canalul de turnare si de aerare
 • se remonteaza cofragul de carton
 • se aplica peste model agent de demulare prin spreiere
 • se aplica agent “SEPARATORE” -Atentie!- siliconul nu adera la alte materiale, dar siliconul se lipeste de silicon. Daca se toarna in aceasta etapa silicon fara aplicarea agentului SEPARATORE, a doua parte a matritei se va lipi de prima chiar daca aceasta este deja vulcanizata
 • se lipesc tijele pentru ranfortarea cofragului
 • se mixeaza si se toarna siliconul.

Dupa vulcanizare se inlatura cofragul de carton si se obtin cele doua parti ale matritei flexibile realizate din silicon RTV. Cele doua parti se reunesc si sunt gata pentru a turna:ipsos, ranima, ceara, parafina, etc.

Si iata dragii mei ca am reusit sa facem o copie fidela al calutului, astfel, putem realiza si acei pitici de gradina, bibelouri si orice altceva ne trece prin minte.

In speranta ca v-am fost de folos, va urez SPOR LA TREABA si va astept pe rubrica de comentare cu idei noi, sfaturi sau intrebari.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

sursa: Best Tools

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Octav

Interesant si util articolul…faci o treaba buna.Multumim si la mai multe

Gabriel Andrei

Domnule Doru,

Va rog sa-mi spuneti , pentru ca sant foarte curios, cum se procedeaza ca bibelourile sa fie goale la interior ?
Va multumesc,
Gabriel,
Pitesti, 24 ,02,2015

Aurelian Dirlea

Mi-a plăcut prezentarea și am înțeles multe..

Aurelian Dirlea

Prezentarea este f frumoasa și am înțeles toate noutățile pe care nu le mai întâlnisem.
Pentru o statuieta la o scara mai mare este necesară o armate suplimentară a picioarelor,capului,cozii și o supra carcasa peste silicoane pentru o mai buna protejare la deformații.
In plus cum faceți prinderea de postament.
Mulțumesc și voi reveni și cu alte lămuriri personale,
Aurelian Dirlea.