Cum se realizeaza modelele din ipsos: borduri, cornise, rozete, profile si coloane decorative un plus de design pentru casa ta

modele din ipsos

Modele din ipsos

Un plus de frumusețe pentru locuința ta sunt modele din ipsos sau poliuretan. Daca vrem sa le facem noi singuri va trebui sa ne facem matrițele și sa turnam materialul. Vom folosi astăzi cauciucul siliconic RTV2, un silicon bicomponent RTV (baza+catalizator), care se vulcanizează (intareste) la temperatura ambientala, este indicat pentru a duplica modele din ipsos cu detalii fine, iar una dintre propietatile de baza ale acestui tip de silicon este fluiditatea lui remarcabila.

De fapt, acest produs pe care vi-l prezint se numeste silicon ZA 22 MOULD si are urmatoarele propietati:

  • Rezistenta deosebita la componentii agresivi din unele tipuri de rasini
  • Rezistenta mecanica deosebita
  • Acuratete deosebita in reproducerea celor mai mici detalii
  • Stabilitate dimensionala in timp cu pastrarea formei initiale (nu se deformeaza)
  • Durabilitate si rezistenta deosebita la temperatura ( 250 C)
  • Propietati anti-lipire

Tipurile de matrite care se pot face sunt: matritele flexibile, ceramica artistica si obiectele sanitare. Pe noi ne intereseaza astazi matritele flexibile, deci haideti sa trecem la treaba:

Matrita-un bloc (o parte)

Pregatirea matritei

1- Modelul ce urmează a fi reprodus

2- Baza (se lipește modelul de o placa pentru a nu se mișcă în timpul turnării)

3- Rama (cochilia)

4- Silicon RTVmembrana de grosime 10-20 mm in functie de model si de tipul si propietatile siliconului ales.

Procesare

a)Se amesteca cele doua componente în proporție egala (50:50). Atenție: asigurați-va ca mixarea celor doua componente s-a facut bine deoarece unde baza nu este mixata cu catalizatorul, siliconul turnat în matrița nu se întărește!

b) Se aplica agentul de demulare pe model si pe rama. La turnare, pentru a evita bulele de aer din siliconul turnat si implicit in matrite, aveti la indemana doua metode:

1. metoda camerei de vacuum – metoda mai costisitoare de altfel, dar rezultatele sunt garantate

2. Înainte de turnare, modelul se pensulează cu un strat subțire de amestec de silicon ( baza+ catalizator) pentru a evita formarea bulelor de aer în vecinătatea modelului și la suprafața matriței. Dupa aceasta operație, siliconul se toarnă în matriță printr-un firicel subțire de la o înălțime de minimum 50 cm. Prin acest procedeu bulele de aer care ajung la circumferinta firicelului de turnare se pierd.

c) Se toarna siliconul RTV si se lasa la intarit la 20-23 C timp de 3-4 ore.

Demularea

Dupa scurgerea perioadei de vulcanizare ( întărire), modelul va fi demulat. Pentru ușurință, dacă aveți la dispoziție, puteți utiliza un pistol cu aer comprimat. Este important ca demularea sa se facă atent, fără a folosi obiecte ascuțite care pot periclita matrița.

Reproducerea modelului

In matrița obținută puteți turna o gama mare de materiale pentru reproducere: ipsos, ciment, ceara, parafina, metale (250 C), materiale compozite ( rășini, rapid plastic, gel coat, etc.)

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Profile Ipsos

Pentru cei ce nu reusesc sa faca aceste operatiuni singuri le recomandam sa se adreseze la un specialist in profile decorative. Echipa de profesionisti de la Ornament SRL poate sa realizeze cele mai variate tipuri de ornamente.