Executarea imbracamintii din mozaic roman

Montarea mozaicului roman

Mozaicul este arta de a crea imagini prin asamblarea unor piese mici din sticlă colorată, piatră, gresie sau alte materiale. Mozaicul poate fi considerat o tehnică de artă decorativă, o parte a designului de interior sau un simbol cultural și spiritual (de exemplu, în catedrale). Piese mici, de obicei de formă cubice, de diferite culori și materiale, cunoscute sub denumirea detesserae (diminutiv tessellae), sunt folosite pentru a crea aceste opere de arte.” sursa: wikipedia

 a. Montarea mozaicului roman. Pardoselile din mozaic roman se executa din placute avand forma unor cuburi aproape regulate, cu latura de 15-20 mm; cuburile pot fi din marmura de diferite culori sau din alte pitre naturale. Placutele se lipesc in panouri pe hartie, cat mai aproape una de alta, astfel incat rosturile sa nu fie mai mari de 1,5 mm. Intr-un panou sau in mai multe panouri se pot reprezenta orice fel de desene, in functie de indicatiile din proiect. In cazul modelelor mai complicate, fiecare panou trebuie numerotat conform desenului din plan.

montarea mozaicului roman

montarea mozaicului roman

Montarea se incepe prin asezarea a doua randuri de panouri care servesc ca reper si care se prind de-a lungul a doi pereti paraleli. Apoi se intinde sfoara de trasare intre randurile reper, fixate in cuie batute in stratul-suport; dupa aceea se incepe asezarea panourilor dupa sfoara.
Pentru fixarea panourilor se foloseste mortar de ciment cu dozaj de 400 kg/m3nisip; nisipul folosit trebuie sa aiba o granulatie de 0-1 mm. Mortarul de poza se toarna intr-un strat de 15 mm grosime.
Pentru a se realiza o grosime uniforma, se inglobeaza la turnarea mortarului sipci de lemn (unse cu ulei de in) de inaltime egala cu grosimea stratului de mortar. Sipcile se scot imediat dupa executarea stratului de mortar de poza, iar locul gol ramas se completeaza cu acelasi mortar.

montarea mozaicului roman

Detalii de executie pentru imbracamintea pardoselilor:
a – din mozaic roman; b – distributia rosturilor de dilatare (in plan) la pardoseli din beton de ciment; c – din mortar de ciment sclivisit; d – detalii de racordare la sifon in cazul pardoselei din mozaic turnat; e – din mozaic turnat;
1. dreptar cu boloboc; 2. sfori; 3. rand de ghidare; 4. panou de ghidare; 5. rand de lucru; 6. retragere de la perete pe latimea unui panou; 7. planseu de beton armat; 8. strat-suport din beton; 9. imbracaminte din mortar de ciment sclivisit (20 mm grosime); 10. beton de completare si panta; 11. mortar de ciment de poza; 12. imbracaminte din mozaic turnat; 13. sifon de pardoseala; 14. placi de beton mozaicate

 

Inainte de asezarea panourilor este necesar pe stratul de mortar sa se presare uniform cu praf de ciment.

Panourile se aseaza dupa sfoara de trasare, cu hartia in sus si se preseaza usor cu coada mistriei sau cu usoare lovituri aplicate cu un ciocan de guma.

Pentru eliminarea aerului prins sub panou, imediat dupa montarea acestora, se inteapa hartia de pe fata cu un ac sau cu un cui subtire.

In vederea asigurarii continuitatii rosturilor, executarii corecte a desenului dorit, planeitatii si orizontalitatii, fiecare rand de panou se monteaza folosindu-se echerul, dreparul sau nivela. Panourile se aseaza alaturate, astfel incat rosturile dintre ele sa nu fie mai mare de 1,5mm, adica egal cu rosturile dintre pietrele care compun panourile.

b. Finisari la montarea mozaicului roman. La circa 3-4 zile de la montarea panourilor, dupa ce mortarul s-a intarit suficient, suprafata pardoselei se uda cu apa calda si se curata hartia de pe panou. Rosturile dintre pietre care au ramas neacoperite cu mortar, se umplu cu mortar fluid de ciment.

Imbracamintea pardoselei se curata prin spalare cu acid clorhidric diluat (5%), dupa care se spala din nou cu apa curata. Dupa aceea, pardoseala se lustruieste cu ceara.

Daca pietrele sunt din marmura de diferite culori, suprafata se freaca cu masina si apoi se lustruieste.
 V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati like si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments