Monumentul Khazneh, din Petra, în Iordania, a fost construit de nabateeni de sus în jos, începand cu aproximativ anul 80 î.Hr

  Monumentul Khazneh, din Petra, în Iordania, a fost construit de nabateeni de sus în jos, începand cu aproximativ anul 80 î.Hr. Construcţia, înaltă de 39 de metri, un mausoleu, după cum s-a descoperit ulterior – având şi un nivel subteran, dar care la momentul construcţiei, acum 2000 de ani, reprezenta parterul, unde au fost descoperite 11 morminte – a fost săpată în stâncă, începând de sus în jos, invers decât se contruiesc clădirile normale, la care se porneşte cu baza. Procedând în acest fel, constructorii nu au avut nevoie de lemn pentru schelele ajutătoare, lemnul fiind extrem de rar în deşertul de piatră de la Petra. În schimb, nabateenii s-au folosit de particularităţile muntelui în care au săpat, pentru a începe să cioplească piatra stând pe nişte praguri pe care le-au tot adâncit şi modelat treptat, înaintând astfel cu magnifica lucrare, de sus în jos.
Construcţia, cu o arhitectură de influenţă greacă, a fost realizată de nabateeni, un trib nomad de arabi, veniţi din deşert, din vestul Arabiei, care s-au îmbogăţit aşezându-şi capitala, Petra, într-un nod extrem de important al comerţului dintre Orient (perşi) şi lumea mediteraneană (egipteni, greci, romani).
Civilizaţia nabateenilor se sfârşeşte brusc, în secolul IV d.Hr., când aceştia hotărăsc să părăsească oraşul, în urma mutării rutelor comerciale mai la nord de aşezarea lor, fapt care făcea imposibilă continuarea vieţii în acel loc, fără resurse naturale sau mijloace care să îi ajute să-şi procure accesul la resursele necesare.

sursa: http://stiati-ca.haios.ro

Daca ti-a placut acest articol da-i un like; daca ai ceva de completat, vreo intrebare sau pur si simplu vrei sa ne saluti, lasa un comentariu si nu uita:

LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments