Pardoselile: materiale, alcatuire si executie

Pardoselile

Pardoselile, ca si definitie sunt elemente de finisaj executate la partea superioara a planseului sau a umpluturii de pamant de la nivelul subsolului sau parterului (in cazul in care nu exista planseu), pe care are loc circulatia persoanelor, deplasarea produselor, a materialelor, etc.

Pardoselile trebuie sa fie rezistente la uzura, sa fie durabile, usor de intretinut, de reparat si de inlocuit, ieftine, sa prezinte caracteristici termo si fonoizolatoare corespunzatoare, sa reziste la foc si sa aiba un finisaj aspectuos.

pardoselile

 

Pardoselile sunt alcatuite din doua elemente: stratul suport si imbracaminte. Imbracamintea este supusa direct tuturor actiunilor rezultate din exploatare, iar stratul suport primeste incarcarea de la imbracaminte si o transmite elementului de rezistenta pe care este asezata pardoseala.

Stratul suport poate fi: elastic (format dintr-un strat de nisip, pietris, piatra sparta, balast) sau rigid (beton simplu sau beton armat).

Pentru unele situatii, pardoselile mai cuprind si un strat de egalizare care are rolul sa asigure planeitatea stratului suport sau sa preia diferentele de solicitari din contractii dintre stratul suport si imbracaminte (provocate de dozajul de ciment diferit al acestora). Cand pardoselile trebuie sa asigure un confort fonic sporit se prevede si un strat fonoizolant.

Alcatuirea pardoselii se stabileste in functie de: natura terenului de fundare sau de elementul de rezistenta pe care este asezata pardoseala, de destinatia incaperii si de solicitarile la care va fi supusa pardoseala in timpul exploatarii.

Dupa natura materialelor din care se executa, pardoselile pot fi din:

  1. Pamant, lemn: dusumele, parchet, pavele.
  2. Piatra naturala: placi, dale, etc.
  3. Piatra artificiala arsa: placi de gresie, ceramica, caramida, etc.
  4. Piatra artificiala nearsa: beton, mozaic, etc.
  5. Materiale bituminoase: bitum, bitum filerizat, etc.
  6. Materiale plastice: covoare, placi din PVC, etc.

Dupa modul de executie, pardoselile sunt: monolite – adica turnate la fata locului si din piese prefabricate, cu rosturi (dale, placi).

 V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati like si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments