Piatra Gneiss: ce este, cum se monteaza si caracteristicile acesteia

Fig.01, Completata de un mic canal de scurgere a apei, este o valida si durabila solutie pentru o legatura intre curte sau gradina si strada principala

Placare piatra gneiss

Asa cum se vede in fig.01, pentru a face un racord intre poarta de la intrare si strada asfaltata se poate realiza o mica alee de acces utilizand piatra gneiss ce se pune in opera destul de simplu cu ajutorul mortarului de ciment. Cand spunem piatra gneiss ne ducem imediat cu gandul la un acoperamant robust ce suporta foarte bine capriciile iernii.

cum se placheaza piatra gneiss

fig.02, In sapatura vine sistemat pietrisul pentru o priza mai buna a betonului in care este incorporat si plasa de fier sudata. Lateralele sunt definite de borduri din ciment aliniate la sfoara.

 O sapatura de 150 mm

Prima operatiune pentru placare piatra gneiss consta in saparea terenului la o adancime de 150 mm (fig.02) pentru aplicarea diverselor straturi constituite din: 50 mm pietris, 40 mm balastru, 20 mm mortar si 40 mm piatra gneiss. Largimea scavarii trebuie sa fie de cel putin 200mm in plus fata de paviment pentru a lasa loc bordurii de ciment. De-a lungul cordonului pentru borduri, sapatura este adancita in functie de inaltimea acestora.

In cazul in care strada asfaltata este mai inalta decat pragul portii este necesara predispozitia unei grile pentru scurgerea apei de ploaie. Pentru aceasta operatiune este necesar un mic canal prefabricat din ciment ce vine alocat imediat inaintea pragului, 10 mm mai adanc fata de acesta, la care se racordeaza un tub de PVC pentru indepartarea apei.

placare piatra gneiss

fig.03. Etapele prepararii fondului

Pentru realizarea suportului se intinde balast si pietris ce se compacteaza cu mai fabricat dintr-un calabur de lemn; se aseaza plasa sudata dar nu direct pe pietris, sub ea se pun pietre de 2-3cm grosime peste care se toarna sapa de ciment.

placare piatra gneiss

fig.04, Punerea in opera se face cu mortar de ciment intins daca este posibil peste sapa proaspata in modul de a obtine un corp unic.

Prepararea unui mortar gras

Pentru placare piatra gneiss se utilizeaza mortarul foarte gras in ciment. Piatra este fixata cu manerul ciocanului peste materialul gros de circa 2cm incercand sa se tina seama de rosturile create tot de circa 2 cm care vor fi umplute ulterior.

Este indispensabil un control continuu cu dreptarul si nivela pentru a mentine o panta constanta.

La fine, cand cimentul s-a uscat, se sapa in rosturi cu ajutorul unei tije rodunde la un capat pentru un rezultat estetic geometric si pentru o aderenta mai buna al pietonajului.

Dupa aproximativ o zi se curata toate resturile de ciment ce murdareste piatra gneiss cu ajutorul unei perii de sarma.

Pretul pentru manopera cu toate etapele descrise mai sus pentru placare piatra gneiss este in jur de 40 RON (pret cu care lucrez eu)

Daca ti-a placut acest articol da un like sus sub titlu, posteaza un comentariu daca ai o nelamurire, sugestie sau completare si nu uita: LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments