Planseul din blocuri ceramice

Planseul pe care il voi prezenta astazi este planseul din blocuri ceramice, foarte des intalnit in Italia, unde am avut ocazia si onoarea de a invata din experienta unor constructori mai vechi de 2000 de ani. Ideea este de a construi repede, ieftin si nu in ultimul rand calitativ.

planseul din blocuri ceramice

fig. 01; planseul din blocuri ceramice

Planseul din blocuri ceramice

Asadar, planseul din blocuri ceramice este un planseu compozit alcatuit din grinzi, blocuri ceramice si o suprabetonare din beton armat monolit cu grosimi de 4cm, 6cm sau mai mare. Grinzile sunt fabricate din beton precomprimat cu sau fara invelis ceramic, dispus ca nervuri dese la distante interax de 45-60cm.

grinzi prefabricate

fig.02; grinzi prefabricate din beton precomprimat cu invelis ceramic

Blocurile ceramice de planseu sunt prevazute cu goluri orizontale de doua tipuri, in lucrarea de fata realizandu-se un planseu cu nervuri dese cu rezemare pe o singura directie.

bloc ceramica cu goluri

fig.03; bloc ceramica cu goluri

Referitor la cum se comporta planseul din blocuri ceramice, ca diafragma orizontala rigida, acesta indeplineste toate normele in vigoare.

Grinzile sunt formate din beton prefabricat cu armatura preintinsa; pot avea lungimi cuprinse intre 1,75 m si 7,25 m cu modul de 25 cm. Ajustarea la fata locului a grinzilor este permisa numai cu ajutorul discului diamantat prin scurtarea a cate 10 cm maxim la fiecare capat. In functie de proiect, planseul poate fi realizat cu grinzi simple sau duble.

fig.04; capetele grinzilor prefabricate in grinda de rigidizare

fig.04; capetele grinzilor prefabricate in grinda de rigidizare

Blocurile pentru planseu sunt blocuri ceramice cu goluri orizontale cu forma apropiata de cea a unui paralelipiped dreptunghic iar sectiunea transversala este apropiata de cea a unui trapez isoscel. Schelele sau popii de sustinere ale grinzilor se dispun pe o distanta de maxim 1,75 m intre ele sau fata de peretii structurali.

fig. 05; popi de sustinere a grinzilor

fig. 05; popi de sustinere a grinzilor

Dupa finalizarea sprijinirilor si a cofrajelor, planseul din blocuri ceramice se monteaza in urmatoarea ordine:

  • in functie de structura si de tipul acestora, grinzile se vor sprijini fie pe un pat de mortar marca M10 acolo unde structura este de tip „zidarie confinata”, fie pe schele de sustinere in imediata apropiere a grinzilor cadrului
  • se vor monta initial blocuri ceramice la capetele grinzilor avand rol de distantier pentru grinzi
  • dupa finalizarea montarii grinzilor si a blocurilor ceramice pe capete, urmeaza montarea restului de blocuri ceramice, aceasta facandu-se serpuit pentru o incarcare progresiva a grinzilor.

Atentie: Chiar daca rezistenta la rupere prin incovoierea unui bloc de ceramica, in conditii de laborator, este de patru ori mai mare decat greutatea unui om, este recomandat ca circulatia muncitorilor deasupra blocurilor ceramice dupa montaj, sa se faca pe o podina din dulap de lemn dispusa pependicular pe grinzi.

fig.06; montarea blocurilor ceramice la capete si mijloc cu rol de distantiere

fig.06; montarea blocurilor ceramice la capete si mijloc cu rol de distantiere

Cand distanta grinzi lor este mai lunga de 4 m este necesara dispunerea unor grinzi de rigidizare la distante maxim 3m. Armarea grinzilor de rigidizare se face concomitent cu cea a centurilor perimetrale si se vor respecta aceleasi prevederi constructive ca si la centuri cu urmatoarele precizari suplimentare:

  1.  latimea grinzii de rigidizare va fi egala cu latimea blocului ceramic, adica 25 cm
  2. inaltimea grinzii de rigidizare va fi egala cu inaltimea planseului, insa armarea acestuia se va dezvolta numai deasupra grinzilor (grinda intoarsa)
grinda de rigidizare

fig. 07; grinda de rigidizare

grinda de rigidizare

fig. 08; grinda de rigidizare

Dupa parerea mea, planseul din blocuri ceramice este un avantaj atat pentru constructor cat si pentru beneficiar in comparatie cu planseul din beton armat:

  • este rezistent
  • blocurile ceramice sunt buni izolatori
  • este mult mai usor ca masa
  • este mai ieftin ca materiale si manopera
  • simplu si usor de realizat

Planseul din blocuri ceramice se poate realiza cu un pret de 40ron/m2, pentru alte detalii sau eventuale lucrari va stau cu placere la dispozitie la Rubrica de contact. Daca v-a placut acest articol va rog sa ii dati un like si nu uitati sa lasati un comentariu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments