Pompa de beton

Pompa de beton a aparut la noi mult mai tarziu in comparatie cu statele mai dezvoltate care le folosesc de prin anii ’60. Exista o gama de inaltimi de ridicare in functie de tipul pompei si de puterea motorului. oricum, cladiri de peste zece etaje sunt construite cu usurinta cu ajutorul pompelor de beton performante.

Retetele de obtinere a betoanelor este influentata de modalitatea de ridicare, aceste retete au un continut mai mare de granulatie fina, iar continutul de ciment este mai mare de 250-280 kg/m3. Suma volumului particulelor fine inclusiv cimentul nu trebuie sa fie sub 400-500 kg/m3.

Aditivii – plastifianti, fluidizanti, super plastifianti – usureaza pe de o parte pomparea, dar pe de alta parte, influenteaza antrenarea aerului in beton. Normativele spun ca marcile de betoane ce pot fi pompate trebuie sa fie: B150, B200, B250 si B300, lucrabilitatea acestora sa fie L3/L4 daca nu au aditivi si L4/L5 daca au aditivi superplastifiati.

Inainte de-a incepe pomparea, pompagiul trebuie sa amorseze pompa cu un lapte de ciment, adica o parte apa si doua parti de ciment. Nu cred ca stazi mai exista si acei pompagii care utilizeaza pentru amorsa mocirla de pamant si apa in lipsa cimentului.

De asemenea, pompa este dotata cu un rezervor de apa propie, apa care este folosita la curatarea pompei dupa ce aceasta a fost folosita. Atentie: nu este indicat adaugarea apei in betonul gata preparat din statie.

Daca ti-a placut acest articol da-i un like; daca ai ceva de completat lasa un comentariu, daca ai o problema sau cauti o echipa sau esti meserias si vrei sa-ti lasi numarul de telefon, intra pe forum si nu uita:

LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *