Prepararea betonului pe timp calduros

Prepararea betonului pe timp calduros si temperaturile exterioare ridicate afecteaza betonul incepand de la faza de preparare pana la intarire si ulterior acesteia. Temperatura optima pentru prepararea si folosirea betoanelor este in jurul valorii de 20C. Temperaturile ridicate cu mult peste aceasta valoare afecteaza anumite insusiri ale betoanelor:

  • Scaderea lucrabilitatii: daca la o temperatura exterioara de 100C un beton are o tasare de 10cm, la 35-400C valoarea tasarii poate sa scada la 3-4 cm. Asadar, fara a reduce cantitatea de apa de amestec, se ajunge, de la un beton cu propietati plastice remarcabile, la un beton vartos, cu lucrabilitate redusa.
  • Reducerea timpului de priza scade pe masura ce creste temperatura ambianta. La o crestere de la 200C la 400C timpul de priza scade cu valori cuprinse intre 50 si 75%.
  • Pierderea apei prin evaporare poate afecta betoanele in profunzime cu scaderea rezistentei mecanice si la suprafata, prin fenomenul de „ardere” a suprafetelor si aparitia macrofisurilor.

Pentru evitarea aparitiei acestor neajunsuri, principala masura ce se ia este reducerea atat cat se poate a temperaturilor materialelor de amestec. Cimentul va fi depozitat in incaperi racoroase, incercandu-se aprovizionarea de ciment cu caldura de hidratare redusa, evitandu-se cimenturile superioare. Nu se va folosi cimentul in exces. Depozitele in care sunt pastrate agregatele vor fi protejate impotriva razelor de soare. De asemenea, agregatele vor fi stropite cu apa deoarece prin vaporizarea acesteia se obtine o scadere a temperaturii. Apa de amestec nu va proveni din bazine metalice de stocare unde poate depasi temperaturi de 600C. Cea mai indicata, este apa de put cu valori ale temperaturii in jur de 150C. In lipsa acesteia se poate utiliza apa din reteaua curenta. Optional, aditivii plastifianti, in special cei de intarziere a prizei, favorizeaza lucrabilitatea betonului.

 Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments