Prepararea mortarelor

Uzual, prepararea mortarelor se face in santier. Pentru un necesar foarte redus de mortar se poate recurge si la prepararea manuala a acestuia. Aceasta se face in bazine etanse confectionate din lemn sau metal. Dimensiunile convenabile pentru aceste halde sunt de 2 x 1 x 0,3 m, dar ele pot varia in functie de necesitati sau de ce exista deja. Dozele de materiale constituiente ale mortarului vor fi turnate in aceste halde in straturi subtiri pentru usurarea omogenizarii. Apa se adauga treptat in compozitie pe masura ce aceasta se amesteca in vederea omogenizarii.

Pe langa ustensilele cu larga utilizare cum ar fi lopetile, sapele, greblele, sapa dreptunghiulara perforata, este foarte utila deoarece ajuta mult la amestecarea mortarelor. Procesul de omogenizare a amestecului este considerat incheiat daca masa obtinuta are o culoare cat mai uniforma si daca in timpul amestecarii nu se mai intalnesc aglomerari de nisip, var sau ciment.

Malaxoarele de volum mici (100 l, 200 l, 300 l ) actionate de motoare monofazice usureaza mult munca, au o productivitate ridicata si asigura o omogenizare superioara.

Transportul mortarului de la locul de preparare la locul de utilizare se face cu roaba, cu targa sau cu galetile de zidar. Ele se descarca in tomberoane avand capacitati in jur de 50 l. Acestea sunt confectionate din lemn ( sau plastic in comert) si au dimensiuni de 0,8 x 0,4 m ( aproximativ)

Citeste “Prepararea mortarelor si aplicarea lor pe perete“, o continuare a acestui articol mai detaliata.

Daca ti-a placut acest articol da-i un like;daca ai ceva de completat, vreo intrebare sau ceva de zis, lasa un comentariu si nu uita:

LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments