Cum se realizeaza blocurile de zidarie din argila

Avantajul blocurilor de zidarie din argila este acela ca se elimina necesitatea cofrajului iar stalpii de sustinere pot fi mai rari putand depasi 2-3 m. Zidirea propiu-zisa este aceeasi ca in cazul caramizii si blocurilor ceramice sau BCA.(vezi articolele din categoria „Zidarie”)

In cazul blocurilor de argila, amestecul de nisip-argila-paie se va face in gramada prin umectare progresiva si batere cu maiul din lemn. Cand omogenitatea amestecului se considera corespunzatoare, pasta se toarna in forme de lemn. Dimensiunile acestor forme vor fi alese in functie de dimensiunile zidurilor ce urmeaza a fi construite (in special latimea) si de greutatea blocului rezultat, astfel incat acesta sa poata fi manipulat cu usurinta. Blocurile crude vor fi lasate la uscat intr-un adapost, de preferat sub o perdea si fara pereti.

De stiut ca argilele se mai utilizeaza ca material auxiliar in mortarele de ciment, in fundatiile cailor de acces sau chiar ca umplutura in baraje hidrotehnice chiar de dimensiuni apreciabile. Industria cimentului utilizeaza si ea cantitati importante de argila.

 

Daca ti-a placut acest articol da-i un like; daca ai ceva de completat, vreo intrebare sau pur si simplu vrei sa ne saluti, lasa un comentariu si nu uita:

LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments