Realizarea peretilor monolit din argila

Durabilitatea unor astfel de constructii depinde in mare parte de masurile de protectie impotriva apei din precipitatii si igrasie. De aceea, in continuarea fundatiei va fi prevazut un soclu din acelasi material cu acestea: beton, caramida, piatra si sa depaseasca nivelul solului cu 30-50 cm. Pe toata suprafata superioara a soclului se intinde o fasie de caton bituminat avand latimea egala cu cea a soclului. Pe toata lungimea soclului se vor amplasa stalpi de lemn distantati la aproximativ 1,5 m si avand inaltimea camerei ce urmeaza a fi construita. Se cofreaza ambele laturi ale peretelui folosindu-ne de scandura, panouri PFL, etc. Pentru usurinta executiei, cofragul nu va fi montat pe toata inaltimea necesara ci progresiv in timp ce constructia avanseaza. Stalpii din lemn pot fi fixati fie in lacase prevazute in soclu, fie cu prinderi metalice in suruburi.

Pe langa argila necesara, pentru a spori stabilitatea mecanica, va fi nevoie de nisip sau pietris sau zgura care, adaugate in proportii moderate, cresc aceasta stabilitate. Fibrele naturale cum sunt paiele asigura o „armare” originala masei de argila. Acestea vor trebui, in prealabil, tocate la dimensiuni de 10-15 cm pentru a putea fi imprastiate uniform.

Adaosul de stabilizator (ex. nisip) se poate face direct in gramada de argila urmand lopatarea acesteia, la fel si adaosul de paie. Cantitatea de nisip necesara nu poate fi normata pentru ca argilele au propietati diferite in functie de zona din care sunt preluate. Atat in cazul peretilor monolit cat si in cazul blocurilor de chirpici se recomanda probele prealabile: se vor amesteca volume diferite de argila/nisip confectionand cateva „eprubete” sub forma unor caramizi. Dupa uscarea acestora se va constata ce proportie a dat cele mai bune roade. Cantitatea de paie nu are nici ea un dozaj anume dar in general, nu trebuie sa existe o sectiune pe grosime de 4-5 cm de material care sa n u intalneasca nici un pai.

Punerea in opera a masei de argila astfel pregatita se face prin turnarea cu galetile in interiorul cofrajului in straturi de 10-15 cm. Argila va avea umiditate naturala deci nu se va uda cu apa in gramada. Peste stratul de argila din cofraj se va imprastia cu stropitoarea o cantitate minima de apa care sa asigure doar o usoara inmuiere a liantului. Stratul umectat se va bate apoi cu maiul de lemn pana la compactarea si omogenizarea corespunzatoare. La nevoie se mai adauga putina apa, iar straturile urmatoare se vor trata in acelasi fel. Pe masura ce se inalta zidul se va inalta si cofrajul care trebuie sa ajunga la final cu 50 cm mai inalt, astfel se facilizeaza tasarea cu maiul.

Cand peretii au fost ridicati in totalitate la cotele finite, stalpii vor fi legati in partea lor superioara printr-o centura din acelasi material. Atunci cand se considera ca peretii s-au uscat suficient,  ei pot fi decofrati in vederea tencuirii.

 

Daca ti-a placut acest articol da-i un like; daca ai ceva de completat, vreo intrebare sau pur si simplu vrei sa ne saluti, lasa un comentariu si nu uita:

LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments