Trepte din cherestea
Realizarea unor trepte din cherestea este o idee pe care v-o prezint astazi, este foarte simpla si este utilizata din timpurile antice de catre acei proprietari de terenuri in panta.
La noi in tara abunda terenurile in panta, atat in zonele cu coline cat si in zonele muntoase.
Realizarea unei pasarele ” curate ” pe un teren in panta, ce poate constitui probleme din pricina ploii ce tinde sa duca terenul la vale este o idee inoportuna.
De asemenea, nu exista intotdeauna oportunitatea construirii unor trepte din piatra atat din pricina costului cat si chiar a l esteticii.
Dar sa nu mai lungim vorba si haideti sa vedem o fotografie cu un asemenea tip de scara ce poate fi realizata destul de usor de oricare dintre noi.
Pentru realizarea scarii din imaginea din stanga v-a trebui sa faceti rost de cherestea, daca este posibil sa fie tratata in autoclava, apoi impregnata sub presiune.
Se poate gasi chiar si in magazinele de tip Brico, Castorama, etc.
Acest lemn are o viata lunga si este putin probabil sa fie atacat atat de catre insecte cat si de agentii atmosferici.
Tipul cel mai comun pentru utilizare este coniferul, de exemplu pinul pe care il putem folosi ori semirotud, ori complet rotud, asa cum se vede in fotografiile de mai jos:

pin rotund

pin semirotund
Cum procedam pentru a realiza aceste trepte din cherestea:
Trebuie sa impartim lungimea pasarelei astfel incat contratreapta sa fie de inaltimea lemnului ce nu v-a depasi 20 cm iar treapta sa fie in medie de 60-70 cm.
In functie de pasarela ca aceasta sa fie dreapta sau curba, acesti pasi vin dreptunghiulari sau trapezoidali.
Realizarea treptelor se face incepand cu partea de jos. Pentru sprijinirea butucasilor de lemn, vom folosi pene de lemn de acelasi tip si tratament, cu masuri de circa 30/40 cm si dimensiuni de 5x8x30/40 cm si ascutite la o extremitate.
Fiecare butuc v-a fi blocat de aceste pene, ce vor fi batute in partea anterioara iar ca pozitie sa fie cat mai in margine. Bineinteles ca nu trebuie sa ne lipseasca nivela cu bula pentru a verifiva intotdeauna orizontalitatea contratreptei.
Alte scule pe care trebuie sa le avem la indemana sunt: un tarnacop, o lopata si o mistrie, deci, destul de putine pentru o lucrare asa mare.
Incepand cu prima treapta, locul gol din mijloc se v-a umple cu pamant, se taseaza si se continua asa pana sus. Un sfat pe care vi-l pot da este acela de a lasa un timp pamantul sa se aseze in urma ploii si chiar a calcarii de catre persoane si abia dupa aceea sa puneti sortul de pietre ca finisaj final.
Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.