Rigips? De fapt e gips carton!
Salut prieteni, foarte multi dintre noi confundam gips-cartonul cu Rigips, care este producător de sisteme de construcții pe bază de gips-carton și ipsosuri din Romania, parte a grupului francez Saint-Gobain, care are din 1995 o fabrica deschisa la Turda. La fel ca Rigips sunt si Lafarge Arcom Gips(parte al grupului francez Lafarge) si Knauf Gips și Norgips, firme controlate de grupul german Knauf. O alta confuzie care se face de catre unii meseriasi este aceea ca pentru tavan se foloseste placa de 9,5 mm grosime (deoarece este mai usoara la ridicat probabil), in timp ce pentru pereti se foloseste cea de 13 mm grosime; acest lucru este total eronat deoarece exista si placi de 6 mm grosime iar acestea sunt folosite de fapt pentru mobilierele din gips carton sau acolo unde ne lipseste dimensiunea respectiva ca profunzime (de 9 sau 6mm). Imi pare bine ca am clarificat aceasta “dilema” si putem porni linistiti la drum cu montarea gips-cartonului pe profile metalice.
Scule necesare
Pentru a porni la atac trebuie sa ne inarmam cu ceva scule indispensabile fara de care nu am putea inainta: ruleta, creion, ciocan, nivela cu bula, kuter, rotopercutor, infiletanta, furtun de nivel si lista ar putea continua in special cu scule care in mod normal nu trebuie sa lipsesca profesionistilor, de exemplu nivela laser care inlocuieste furtunul de nivel si bolobocul.
Trasarea
Pentru imbracarea peretilor si peretii despartitori este indicat sa se foloseasca nivela laser, deoarece reduce timpul la jumatate pentru ca ne arata atat pe pardoseala, peretele frontal si tavan, dupa care se inseamna cu creionul si se traseaza cu o sfoara inmuiata in culoare de oxid.
Fixarea profilelor metalice
In timpul masuratorilor trebuie avuta grija sa se tina cont de cei 13mm cat este grosimea placii de gips-carton. Terminata trasarea, in functie de materialul din care este format peretele, pardoseala si tavanul, se prind profilele tip “U” care pot fi de 50 mm, 75 mm sau 100 mm, cu holsuruburi sau direct cu suruburi.
Dupa fixarea profilelor “U” se inseamna incepand de la un colt atat pe tavan cat si pe podea din 60 in 60 cm. Centrul profilelor “CD” vor veni exact pe semnul facut anterior; motivul este acela ca placa are intotdeauna latimea de 120 cm iar imbinarile dintre placi trebuie sa se gaseasca pe acelasi profil. Ne abatem de la aceasta regula doar atunci cand pe un perete despartitor trebuie creat un gol pentru usa. In acest caz, trasam de la coltul din dreapta 60-ul pana la usa unde obligat v-a ramane o fasa si aceeasi operatie o facem si de la stanga spre usa (detalii in fig.04).
Dupa ce s-a fixat “CD”-ul in profilul “U”, pe perete se prind cel putin trei bride de-a lungul unui “CD”. Perfect pus la plumb, profilul este fixat de bride cu autoperforate (fig.03). Daca nu aveti bride la dispozitie sau ramaneti fara, le puteti confectiona si singuri dintr-o bucata de profil.
Prinderea gips cartonului
S-a terminat montarea cadrului metalic si deci, urmeaza prinderea gips-cartonului de acesta (fig.01) care se face cu ajutorul “negreselor”, acele suruburi negre speciale. Infiletarea acestora se face cu o bormasina dotata cu cablu sau baterie. Indicat este sa aveti atasat un opritor la baza capului de infiletat pentru a face intrarea justa a surubului in placa.
Domeniul de utilizare
Gips-cartonul are o vasta utilitate, se pot crea pereti despartitori atat pentru dormitoare facilitand trecerea cablurilor electrice cat si pentru bai facilitand trecerea tuburilor si tevilor, se pot crea mobiliere, se pot crea măști pentru ascunderea tuburilor, etc.
Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.