Samota

Samota

Samota este o argila rezistenta la foc, arsa de doua ori. Daca vreti sa construiti un gratar sau un cuptor trebuie sa folositi, pentru a captusi interiorul, caramizi de samota. Spre diferenta de sobele de teracota, la care ideea de baza este ca ele trebuie sa emane caldura, la cuptoare, caldura trebuie sa ramana inauntru. Din acest motiv, la acest fel de constructii trebuie sa folositi samota izolanta, care, fata de cea normala, este de doua ori mai usoara.

samota

Samota este disponibila in diverse marimi si grosimi. Pentru constructia unui cuptor, cel mai bine ar fi ca inainte sa va faceti o schita, apoi sa va procurati samota necesara din comertul de specialitate. Caramizile de samota sunt ceva mai mari decat cele normale. Trebuie neaparat sa luati in considerare aceasta diferenta de marime atunci cand vreti sa construiti soclul de caramizi normale si cuptorul propriu-zis din samota. Destul de comune sunt si placile de 25 x 12 cm. Placile achizitionate trebuie manevrate cu grija, caci materialul este foarte fragil, asadar extrem de casant. Placile mari de samota nu pot sustine o sarcina pe verticala.

Sfatul mesterului: La achizitionare, asigurati-va ca samota nu este patata cu mov pe unele locuri. 
Samota care prezinta aceste pete sunt arse prost, ceea ce duce in mod normal la o reducere a calitatii!

 

cuptor cu samota

Pentru imbinarea caramizilor de samota trebuie sa folositi un mortar special, care sa suporte temperaturi de pana la 7000C. Mortarul cu samota se gaseste ca prefabricat in comert, la fel si cimentul refractar, care se foloseste tot la construirea camerei de ardere. Ambele se amesteca cu apa pana la obtinerea unei mase asemanatoare aluatului pentru prajituri. Daca mortarul cu samota are o culoare prea deschisa, acest aspect poate fi ameliorat prin amestecarea cu ciment topit si nisip cuartos fin. (Niciodata mai mult de trei parti nisip la o parte de ciment, altfel se creaza pericolul de crapare !) Camera de ardere a cuptorului poate fi procurata si ca piesa prefabricata din comertul de specialitate.
 V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati like si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra. 

4 comments for “Samota

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *