Samota
Samota este o argila rezistenta la foc, arsa de doua ori. Daca vreti sa construiti un gratar sau un cuptor trebuie sa folositi, pentru a captusi interiorul, caramizi de samota. Spre diferenta de sobele de teracota, la care ideea de baza este ca ele trebuie sa emane caldura, la cuptoare, caldura trebuie sa ramana inauntru. Din acest motiv, la acest fel de constructii trebuie sa folositi samota izolanta, care, fata de cea normala, este de doua ori mai usoara.
Samota este disponibila in diverse marimi si grosimi. Pentru constructia unui cuptor, cel mai bine ar fi ca inainte sa va faceti o schita, apoi sa va procurati samota necesara din comertul de specialitate. Caramizile de samota sunt ceva mai mari decat cele normale. Trebuie neaparat sa luati in considerare aceasta diferenta de marime atunci cand vreti sa construiti soclul de caramizi normale si cuptorul propriu-zis din samota. Destul de comune sunt si placile de 25 x 12 cm. Placile achizitionate trebuie manevrate cu grija, caci materialul este foarte fragil, asadar extrem de casant. Placile mari de samota nu pot sustine o sarcina pe verticala.
Sfatul mesterului: La achizitionare, asigurati-va ca samota nu este patata cu mov pe unele locuri.
Samota care prezinta aceste pete sunt arse prost, ceea ce duce in mod normal la o reducere a calitatii!
Pentru imbinarea caramizilor de samota trebuie sa folositi un mortar special, care sa suporte temperaturi de pana la 7000C. Mortarul cu samota se gaseste ca prefabricat in comert, la fel si cimentul refractar, care se foloseste tot la construirea camerei de ardere. Ambele se amesteca cu apa pana la obtinerea unei mase asemanatoare aluatului pentru prajituri. Daca mortarul cu samota are o culoare prea deschisa, acest aspect poate fi ameliorat prin amestecarea cu ciment topit si nisip cuartos fin. (Niciodata mai mult de trei parti nisip la o parte de ciment, altfel se creaza pericolul de crapare !) Camera de ardere a cuptorului poate fi procurata si ca piesa prefabricata din comertul de specialitate.
V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra.
Cristina Paraschiva Babă liked this on Facebook.
Buna ziua
Am construit o soba de perete din Samota iar zidarii mi-au tencuit si acele părți de Samota cu ciment,var si nisip. Întrebarea mea este: Acum eu mai pot pune faianța pe acea soba zidita in acest mod? -acea soba va mai emana aceeași caldura ?
In așteptarea unui raspuns va multumesc anticipat
Doamna Elena, daca samota sau caramida cu care ati construit soba nu este refractara atunci nu veti avea probleme din punct de vedere termic. Cat despre faianta, da, au procedat bine zidarii pe care i-ati avut. Nu uitati sa specificati la furnizorul de materiale de constructii adezivul special pentru soba (rezistent la caldura).
Buna ziua,
As vrea sa construiesc un gratar de gradina, am caramida necesara, dar nu stiu ce adeziv sa folosesc.
Ma puteti ajuta cu un sfat , va rog !
Multumesc !