Cum se confectioneaza si cum se toarna scarile din beton armat

Scarile de beton armat

Scarile de beton armat fac parte din estetica casei noastre la fel ca oricare alt element arhitectonic si structural, . Daca construiti o casa noua, este foarte important locul pe care il alocati scarilor, deoarece s-ar putea ca atunci cand le veti construi sa va treziti ca treptele vor iesi prea mici sau contratreptele prea inalte.

proiect scarile din beton armat

fig.1, elementele scarii

Asa cum vedeti in imaginea de mai sus, scara in forma “U” (in cazul nostru), este formata din treapta, contratreapta si popas, toate acestea fiind “asezate” pe o rampa.De obicei, scarile  de beton armat au largimea de 90 – 120 cm, contratreptele pot merge de le 14 la 20 cm, dar sub 17 cm scara este “comoda”, ce e peste 20 cm fiind mai greu de urcat. Treptele pot avea latimea de 25 – 35 cm.

Scarile pot fi de mai multe feluri: lemn, fier forjat, beton, etc., iar acestea la randul lor sunt: drepte, in spirala, forma de “L”, “U”, etc. Astazi vom construi o scara in “U”, pentru aceasta avem nevoie de:

Proiectul

fig.2, planul scarii

Avand proiectul la indemana ( fig.2) stim deja ca scarile din beton armat finale vor fi formate din optsprezece trepte, latimea treptei este de 0,98m, popasul de 2,06 x 0,98 m.

Desenul pe perete

fig. 3, desenarea scarilor

Pentru desenarea scarilor pe perete vom imparti mai intai la doi distanta dintre pardoseala parterului si pardoseala etajului, in cazul nostru 2,97 : 2 = 1,485 m, acest rezultat fiind nu altceva decat a noua treapta, adica nivelul popasului. Se masoara 0.98m de la perete si de la acel punct se traseaza pe perete diagonala la 2,395 m, adica acolo unde incep scarile ( fig. 3). Aceasta diagonala este de fapt nivelul rampei care se v-a imparti la noua iar rezultatul nu este altceva decat varfurile treptelor. De la aceste varfuri trasam pe verticala si pe orizontala cu bolobocul, iar intersectiile vor fi rezultatul final, adica cele noua trepte pentru prima rampa.

Cofrarea scarile de beton armat

fig.5, cofrare scari

fig. 4, cofrare scari

 

Dupa ce am terminat aceasta parte al desenului, insemnam cu creionul 12 cm in jos de la nivelul popasului si varfurile de jos ale treptelor si se incepe cu cofrarea treptelor: vom monta rigle de 8 x 5cm (fig. 4).

Aceste rigle vor fi sustinute de popi iar deasupra se v-a bate scandura la latimea treptei, adica 0,98 m in cazul nostru (fig.5)

scarile de beton armat

fig.6, armare trepte

Dupa toate aceste etape, se armeaza cu fier beton conform planuluisi se toarna betonul incepand de sus in jos. Preturile noastre pe manopera pentru realizarea scarilor de beton armat variaza intre 45-65 RON/treapta (treapta ≤ 120 cm liniari).

scarile din beton armat

fig. 7, turnare beton in scari

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.


Cum se confectioneaza si cum se toarna scarile din beton armat
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
liviu

Buna ziua, pentru armarea scarilor se poate folosi si plasa sau doar fier-bara?

Siminea

Buna ziua .

Va rog frumos sa-mi spuneti si mie , daca se poate turna si de jos in sus . Eu am incercat odata sa torn de sus in jos , dar nu mi-a iesit .

siminea

Armatura se pune doar la rampa ? Treptele , nu ?

Anonymous

[…] metru, creion, dreptar de aluminiu si o nivela cu bula de aer. Desenul, asa cum ati citit in acest articol, cuprinde treapta, contratreapta, popas si […]

Monel

La o suprafata de 2 m /2 m ce sfat imi dati scara tip. evantai din lemn sau beton armat? Poate domnul Doru Lacatusu ma ajuta , multumesc.

Modruz Silviu

Buna ziua!! Doresc sa fac o scara interioară din beton și nu știu ce forma săi dau. Va rog dacă Puteti sa m-a ajutați cu un model după dimensiunile care le am. Spațiul care îmi permite este in forma de dreptunghi L=3100 l=1950 și h=2800 .Va mulțumesc!!

Ioana

Buna ziua. Caut un meserias sa-mi execute o astfel de lucrare, adica scara de interior. Va multumesc

Radulescu Vasilica

dorim sa reparam scarile la bl. Sunati la tel: 0747110172

Radulescu Vasilica

dorim sa reparam scarile blocului. Sunati la tel: 0747110172

Radulescu Vasilica

Buna ziua. Dorim sa reparam scarile blocului cu firma Dv. Multumim.

Radulescu Vasilica

Sunteti specialisti, contactati-ne!

ichim t

atit proiectarea cit si executia scarilor indiferent de material este o arta.

Gigi

Sall as vrea sa fac o scara de interior din beton.
Dacă se poate face cu dimensiunile
Latime 140 cm lungime 180cm și analtime 145cm?

Ionel

Ce tip de beton să comand pentru turnarea treptelor exterioare