Cum se monteaza scara la mansarda

Scarile retractabile: montaj si utilizare

Scarile retractabile, respectiv scarile retractabile verticale, au de regula o latime a treptei de sub 10 cm.

Scarile retractabile de acest gen sunt permise in locuintele de o singura familie pentru accesul in mansarde neamenajate. De ce sunt folosite doar in aceste conditii? Pentru ca aceste tipuri de scari nu corespund din punct de vedere al sigurantei si protectiei fata de incendii. Asadar, daca in mansarda se afla spatii locuibile [de dormit], este necesara o scara cu inclinatie mai mica si cu balustrada.

 

scarile retractabile

fig. 02

scarile retractabile

fig. 01

Haideti sa vedem cum se monteaza scarile retractabile, o montare destul de usoara daca urmariti urmatorii pasi. Dupa ce ati achizitionat scara, desfaceti ambalajul si o asezati jos. Este bine sa nu o puneti direct pe sapa pentru a nu-i zgaria fata. Cu o cheita de 8 desfaceti 4 suruburi si scoateti scara lasand doar capacul, astfel va fi mult mai usor sa lucrati.

Urmatorul pas este montarea acelui carlig ce se vede in fig. 03 si fig. 04 ce vin odata cu scara in ambalajul acesteia.

scarile retractabile

fig. 03

scarile retractabile

fig. 04

Pana aici toate bune. Vedeti in fig. 05 ca am montat un profil „U” pe perete ce este la nivelul tavanului si am prins doua sipci de lemn. Astfel mi-am usurat foarte mult munca, putand sa montez scara chiar si singur. Din pod (mansarda) am lasat carcasa scarii retractabile pe cele doua sipci de lemn, am impanat-o cu pene de lemn si am prins-o in suruburi.

montare scara retractabila

fig. 05

montare scara retractabila

fig. 06

Asta a fost tot. Destul de simplu as zice eu. Nu trebuie decat sa protejati capacul, sa finisati in jur si sa montati la loc scara retractabila. Daca tavanul este din gips carton [fig. 09 si fig. 10] retusurile vor fi mai simplu de facut. In functie de inaltimea camerei se va taia din scara dar, daca nu este terminat pavimentul, in sensul ca nu ati montat inca parchetul, gresia, etc. lasati putin mai lunga scara si o mai taiati o data dupa aceea.

Scarile retractabile le gasiti in comert, in magazinele de specialitate cum ar fi Dedeman sau Bricostore.

scarile retractabile

fig. 07

scarile retractabile

fig. 08

scarile retractabile

fig. 09

scarile retractabile

fig. 10

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Petru

Efectuati montaj scara pentru clienți persoane fizice?