Cum se executa stratul suport direct pe pamant

Inainte de a vedea cum se executa stratul suport, trebuie sa vedem care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca stratul suport.

Stratul suport elastic trebuie sa fie compact, astfel incat sub incarcarile de exploatare sa nu se taseze, provocand degradarea imbracamintii pardoselii. Denivelarile admise stratului suport elestic fata de dreptar sunt cel mult 15mm, in cazul stratului suport de nisip si de cel mult 20mm, in cazul stratului suport din pietris, balast sau piatra sparta.

Pentru stratul suport rigid se admit denivelari izolate de cel mult 10mm, sub un dreptar de 2m lungime.

Pentru a se asigura legatura intre imbracaminte si stratul suport este necesar ca imbracamintea de beton sau mortar de ciment sclivisit, precum si cea de mozaic sa se execute dupa terminarea prizei betonului sau a mortarului stratului suport, insa inainte de intarirea acestora.

Stratul suport se toarna direct pe umplutura de pamant, pe planseele fara izolatie fonica sau pe planseele cu izolatie fonica.

Cum se toarna stratul suport direct pe pamant

Cand stratul suport se toarna direct pe pamant, lucrarile se executa in felul urmator:

  • se niveleaza suprafata terenului si se indeasa batand cu maiul micile denivelari;
  • se asterne un strat de nisip sau de balast de 5 cm grosime (sau alt material conform proiectului), peste care se toarna un strat de beton de 8-10cm grosime.

Dozajul betonului din care se toarna stratul suport este stabilit prin proiect, in functie de natura si de intensitatea circulatiei pe pardoseala respectiva (100-150 kg ciment/m3).

Daca suprafata pardoselei este mare, se lasa rosturi de dilatatie conform proiectului. Panourile dintre rosturile de dilatatie se prevad, in general, cu latura de minim 4 m, iar latimea rosturilor este de 5-10mm.

Suprafata stratulu de beton poate fi orizontala sau cu pante in mai multe directii.
 V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati like si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments