Structura cofrajului (partea a II-a)

Daca nu ati citit deja primul articol va invit sa dati clik pe Structura cofrajului (partea I)

Tocim varfurile cuielor inaintea fixarii scandurilor, ca sa nu provoace craparea scandurii. Niciodata nu vom folosi mai multe cuie decat necesarul, pentru a obtine o legatura solida. Cuiele batute pentru asa-zisa siguranta, ingreuneaza demontarea cofrajului, iar elementele de cofraj se uzeaza mai repede.

fig.01. Realizarea cofrajului pentru coltul negativ, folosind placi de cofraj
1 placa de cofraj; 2 rigla

In fig.01 se poate vedea realizarea cofrajului pentru colturile structurii de beton. Cofrajul este compus din placa de cofraj care defineste forma precum si din structurile pe care se sprijina placa de cofraj nsi care constituie un suport pentru aceasta.

Structurile de sprijin si de suport si elementele componente ale acestora trebuie sa aiba o capacitate portanta ridicata. Ele trebuie sa reziste la solicitarile provenite de la betonul proaspat dar trebuie sa faca fata si la solicitarile datorate masei placii de cofraj, la solicitarile provenite din procesul de lucru si la eventualele miscari ale fundatiei.

 

fig.02; Stalp de lemn cu sectiunea patrata
1 rigla transversala; 2 scandura de rigidizare

Pentru structurile de suport si de sustinere folosim grinzi, stalpi, bare cu sectiunea patrata cu dimensiunea de 10 x 10 – 14 x 14 cm (fig. 02) sau cu sectiunea rotunda cu diametrul de 8-12 cm ( fig. 03 ).

fig. 03; Stalp de lemn cu sectiunea rotunda
1 stalp; 2 grinda de sustinere; 3 rigla suport; 4 scandura de rigidizare; 5 cofrajul planseului

Nu vom folosi elemente de sustinere cu diametrul sub 7 cm. Ca si suport, in loc de stalpi de lemn putem folosi si tevi de otel care se introduc una in alta, rigidizate intre ele cu ajutorul cuielor corespunzatoare, introduse in gaurile din tevi.

fig.04; Fixarea cu pene a stalpului
1 stalp; 2 pene

Stalpii trebuie montati intotdeauna pe o talpa de scandura, care elimina denivelarile terenului. Intre scandura si stalp batem pene de lemn cu unghi ascutit. Avantajul penelor este acela de a fi autoblocante; pe de o parte ofera posibilitatea reglarii inaltimii structurii de sustinere a cofrajului iar de pe alta parte usureaza foarte mult demontarea cofrajului (fig. 04).

Stalpii sunt montati la o distanta de 0,8-1,2 m unul de altul, iar pe ei vom aseza grinzi de sustinere transversale si longitudinale. Pentru confectionarea stalpilor vom folosi bare (popi) dintr-un lemn sanatos, daca este posibil dintr-o singura bucata. Daca un stalp trebuie prelungit, vom rezolva problema cu o alonja. Alonja trebuie asezata neaparat in afara treimii din mijloc a stalpului si se poate utiliza eventual la o treime din stalpi ( la fiecare al treilea stalp) (fig.05). Suprafata lonjei trebuie sa fie perpendiculare pe axa longitudinala a stalpului (fig. 06). Fixam alonja cu placi de scandura avand lungimea corespunzatoare: cu trei scanduri in cazul lemnului rotund si cu patru scanduri in cazul lemnului patrat.

fig.05; Reglarea stalpilor
1 alonja; 2 placa de scandura de siguranta;
a) incorect – alonja nu poate fi montata in treimea din mijloc al stalpului; b) corect; c) corect

fig.06; Prelungirea stalpilor prin imbinare in coada de randunica
a) corect; b) si c) incorect

Urmariti si articolele viitoare despe cofrarea trotuarelor de beton, a grinzilor, peretilor de beton, etc.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments