Structura cofrajului ( partea I )

Betonul proaspat nu isi mentine forma, ceea ce constituie un avantaj, deoarece multumita acestui fapt se poate executa orice structura. Vom obtine forma dorita a structurii de beton prin turnarea acestuia intr-o forma dinainte construita, numita cofraj.

Cofrajul este o constructie ajutatoare provizorie, care trebuie sa corespunda anumitor cerinte, cum ar fi:

  • Exactitate: dimensiunile lui interioare trebuie sa corespunda cu dimensiunile structurii reale.
  • Capacitate portanta corespunzatoare: trebuie sa reziste la presiunea betonului proaspat dar trebuie sa suporte si solicitarea datorarii procesului de lucru. Cofrajul insa nu trebuie solicitat niciodata cu alte materiale de constructii depozitate pe el.
  • Sa fie bine inchis: sa nu se scurga din acesta particulele mai mici ale mixturii de beton (apa cu ciment)
  • Sa fie usor de intretinut si de curatat.
  • Sa fie usor de montat si de demontat. Manevrabilitatea usoara si simpla a partilor componente ale cofrajului este o cerinta, pentru a nu se deteriora structura de beton la demontare.
  • Placa interioara a cofrajului trebuie sa fie neteda, pentru a reduce frecarea mixturii de beton la presare. Suprafata neteda este o cerinta importanta si pentru a impiedica lipirea betonului de placa de cofraj, ceea ce ar duce la deteriorarea betonului odata cu desfacerea cofrajului, lucru nedorit din punct de vedere structural si estetic. Din scanduri nu trebuie sa iasa nici un cui, deoarece acesta ar ingreuna semnificativ desfacerea cofrajului si ar putea duce la craparea scandurii sau la deteriorarea suprafetei de beton.
  • Sa fie economic, ceea ce inseamna ca montarea acestuia sa necesite un efort minim iar materialele folosite sa fie usor de procurat. citeste mai departe
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments