Structura cofrajului ( partea I )

Satisfacerea tuturor cerintelor enumerate necesita o anumita pricepere si practica in asamblarea cofrajelor. Pentru aceasta, in continuare voi prezenta cateva tipuri de cofraje consacrate care pot fi folosite pentru realizarea unor structuri de beton mai simple, in cazul unor constructii mai mici.

Cel mai sigur material folosit la realizarea cofrajului este scandura de brad: de obicei folosim scanduri de grosimi de 2,4 cm. In cazul unor solicitari reduse putem folosi si scanduri de 2 cm, la solicitari mai mari este recomandata grosimea de 3,5 cm. Nu se vor folosi scanduri cu o latime mai mare de 15 cm deoarece acestea tind sa se rasuceasca.

Deci, la construirea cofrajului folosim material lemnos (fiind solutia cea mai ieftina, insa, daca pentru realizarea partilor vizibile ale betonului folosim placi laminate, suprafata betonului va fi mai neteda). Avantajul lemnului este prelucrarea lui usoara, este un material rezistent si poate fi folosit de mai multe ori. Are insa si dezavantaje: odata cu schimbarea umiditatii se umfla apoi se usca din nou, ceea ce duce la modificarea formei structurii turnate.

fig. 01; scandurile elementelor de cofraj sunt asezate cu partea mai neteda spre beton
1 mixtura de beton; 2 partea mai neteda a scandurilor; 3 rigla;

Daca dimensiunea/marimea cofrajului permite, il vom asambla din elemente prefabricate din scandura. Elementele vor fi cat se poate de mari dar marimea lor nu va depasi limita manevrabilitatii manuale simple, adica greutatea lor sa nu depaseasca 25 kg.

La confectionarea elementelor de cofraj, scandurile vor fi prinse cu rigle (eclise) cu sectiunea recomandata de 10×2,4 cm. Scandurile le asezam intotdeauna cu partea mai neteda spre beton (fig. 01). La montare, intre scanduri lasam o distanta de 2-3 mm pentru a evita deformarea acestora in cazul umflarii lor. Eclisele exterioare sunt asezate la o distanta de 2,4 cm (grosimea scandurii) de la capatul cofrajului. Distanta dintre rigle este de 50-80 cm, in functie de presiunea estimata a mixturii de beton (fig.02).

fig.02; Element de cofraj
a) element potrivit pentru a fi folosit de mai multe ori; b) element potrivit pentru a fi folosit o data
1 scandurile folosite pentru cofraje; 2 rigla exterioara 10×2,4 cm; 3 rigla interioara fixata cu cate doua cuie de fiecare scandura; 4 rigla interioara (pentru o singura folosire) fixata cu cate un cui doar de scandura de jos si de cea de sus

Riglele de prindere for fi fixate de scanduri cu cuie. Lungimea cuielor trebuie sa fie egala cu grosimea totala a scandurii plus grosimea riglei. Cuiele nu pot fi iesite din rigle sub nici o forma si nici nu pot fi indoite. Legatura trebuie sa fie solida dar in asa fel incat elementele cofrajuluisa poata fi demontatedupa folosire.

Daca elementele cofrajului sunt proiectate pentru o singura utilizare este suficienta fixarea riglelor interioare de scandurile de jos si de sus (fig. 2b), deoarece rigla fixeaza numai elementele cofrajului. In schimb, daca vrem sa folosim de mai multe ori elementele cofrajului, atunci si riglele din interior vor fi fixate de fiecare scandura cu cate doua cuie (fig.2a).

Eclisele trebuie sa aiba lungimea egala cu inaltimea elementelor de cofraj. Rigidizam riglele exterioare iar riglele interioare le ascutim si le batem in pamant.

fig. 03; element de cofraj ale carui rigle interioare servesc la sprijinire, batute in pamant
1 rigla exterioara; 2 rigla interioara al carei capat este ascutit si batut in pamant

Langa riglele din mijloc asezam elementul de cofraj ale carui scanduri sunt imbinate doar cu ajutorul riglelor exterioare si sunt fixate cu cuie (fig. 03).

Daca vrei sa citesti si partea a doua a acestui articol, da clik aici.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *