Sunt casele pasive o soluție eficientă?

Originea caselor pasive este în Germania, acolo unde s-a născut acest concept care și-a dorit în primul rând să îmbunătățească viața oamenilor ținând totodată cont și de nevoile mediului înconjurător. Aceste case pasive doresc a oferi întreg confortul necesar fiecărui proprietar însă, utilizând resursele disponibile precum energia solară, în detrimentul surselor convenționale limitate care necesită prelucrare.

Utilizarea surselor convenționale în construcții de case implică utilizare de echipamente și resurse adiacente care favorizează producerea și creșterea poluării. Așadar, aceste case pasive pot fi o alternativă excelentă în lupta cu poluarea, cu dispariția resurselor din jurul nostru și în dezvoltarea civilizației și a evoluției umane.

Caracteristicile caselor pasive

Dintre toate tipurile de construcții de case, construcția unei case pasive presupune unul dintre cele mai elaborate procese, care trebuie să respecte o serie de norme stricte. Acest lucru poate deveni copleșitor pentru cei care sunt impresionați de avantajele pe care le poate oferi o casă pasivă, însă nu trebuie să fie un impediment.

Casa pasiva este executata in baza unor studii geotehnice care trebuie sa ateste ca locul ales este corespunzator pentru o astfel de constructie care nu necesita dotarea cu echipamente de incalzire si ventilatie traditionale.

In cadrul casei pasive se folosesc panouri si sisteme cu reincarcare solara, respectiv sisteme de ventilatie inteligente si non-poluante. Astfel, pozitionarea caselor pasive se realizeaza in medii sanatoase sau se folosesc astfel de materiale de constructii care nu au efect poluant, toxic, si care eficientizeaza confortul, protejand sanatatea totodata. Constructiile sunt perfect etanse, aerul este curat, iar pierderile sunt minime.

Printre caracteristicile cheie ale caselor pasive se numără:
– acoperiș izolant de minim 40 cm;
– pereți cu grosime medie de 35 cm;
– fundație de minim 20 cm;
– aer evacuat recirculat etc.

Avantajele caselor pasive

Casele pasive sunt un tipar tot mai dorit în occident, dar și în România. Astfel că, nu e exclus ca aceste construcții să devină un concept obligatoriu în anii ce vor urma. Casa pasivă are numeroase avantaje care nu pot fi trecute cu vederea printre care:

  • Eficientizează reducerea consumului energetic care are un impact pozitiv asupra costurilor la energie termică și electrică;
  • Contribuie la realizarea unui mediu sănătos, a unui aer bogat în oxigen, cu prevenirea apariției defectelor structurale și a problemelor asupra sănătății oamenilor și a mediului;
  • Casele sunt mai durabile;
  • Climat ideal și răcoros vara, călduros în sezonul rece;
  • Costuri reduse de mentenanță;
  • Încăperi luminoase și productive;
  • Eficiență energetică crescută;
  • Asigură impermeabilitate împotriva dăunătorilor, a acarienilor și a alergenilor.

Dezavantajele caselor pasive

La fel de importante sunt și dezavantajele aflate la baza unor astfel de construcții de case pasive. Printre dezavantajele întâmpinate la astfel de construcții de case și pe care trebuie să le cunoști înainte de a lua decizia de a construi o casă pasivă se numără:

  • Cost ridicat, ușor mai crescut față de locuințele tradiționale sau cele verzi;
  • Necesitatea de a se supune unei legislații ample și a unor norme riguroase de construcție pentru a putea primi certificarea necesară;
  • Necesitatea unui arhitect și a personalului calificat în domeniul construcțiilor de case pasive, pentru a asigura reușita proiectului de construcție.

Sunt casele pasive o soluție eficientă?

Cunoscând în mare procesul pe care-l impune construcția unei case pasive, respectiv avantajele și dezavantajele aferente, putem răspunde și la cea mai întâlnită întrebare amintită în prim plan- sunt casele pasive o soluție eficientă?
Pentru orice persoană care-ți dorește o locuință în care să primeze confortul și siguranța, o casă activă poate fi soluția excelentă, mai ales că noile reglementări guvernamentale pun accentul pe aceste case prietenoase atât cu nevoile noastre, cât și cu natura.
Ele pot fi așadar o soluție excelentă pe termen lung, a căror costuri de investiție vor fi amortizate din prisma economiilor realizate în raport cu stilul de viață.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments