Tencuiala pe baza de ipsos, Goldband

Goldband Knauf este o tencuiala unistrat pe baza de ipsos, cu aplicare manuala, destinata suprafetelor interioare. Tencuiala Goldband este recomandata la incaperi cu umiditate relativ medie, inclusiv bai si bucatarii si este suport pentru zugraveli sau vopsele de interior.

Preparare Goldband

goldband
Un sac de tencuiala Goldband se amesteca cu cca. 20 l apa, mai intai se pune apa in vas si apoi se presara pulberea de tencuiala. Se lasa 2-3 minute ca sa absoarba apa dupa care se amesteca cu un mixter la turatie mica, pana la omogenizarea amestecului. Dupa un repaos de cinci minute se mixeaza din nou, de aceasta data mai energic.

Pregatirea suportului

Peretii trebuie sa fie uscati, desprafuiti, sa nu prezinte desprinderi, exfolieri sau eflorescente, sa nu fie inghetat, sa aiba capacitate portanta si sa nu fie hidrofug. Pe suprafetele de beton nu trebuie sa existe ulei de pe urma decofrarilor.

Peretii se amorseaza cu un grund special (poate fi tot de la Knauf) si este bine sa cereti sfaturi pentru fiecare tip de perete in parte (BCA, caramida, beton, etc) deoarece capacitatea de absorbtie difera de la un caz la altul.

Se verifica rosturile de zidarie, zonele cu defecte, golurile pentru instalatii, etc si se vor inchide, iar daca este nevoie se va arma local. De retinut ca armarea tencuielii nu poate impiedica fisurarea, dar micsoreaza riscul producerii acesteia.

Aplicare Goldband

Tencuiala Goldband se aplica manual intr-o grosime de 8-50 mm. Dupa cca 75 minute de la aplicare, suprafata tencuita se umezeste cu o bidinea si se driscuieste cu o drisca de burete pana la formarea unui slam care va fi intins cu un fier de glet. In cazul in care este necesara aplicarea unui al doilea strat, primul strat inca moale se piaptana in forma de coada de randunica, iar dupa intarire se aplica al doilea strat. Daca insa, primul strat este intarit si nepieptanat, se va aplica un strat de grund pe tencuiala pentru a face priza.

Pentru faianta, tencuiala Goldband se aplica intr-un singur strat pe o grosime de minim 10 mm, fara driscuiala si alt tip de glet. Eu personal nu recomand acest tip de tencuiala ca suport pentru faianta si optez pentru tencuiala pe baza de ciment.

Armare tencuiala Goldband

In articolul “Cum se monteaza corect plasa pe polistiren” am explicat si cu foto cum se face corect armarea cu plasa din fibra. Pe scurt, se aplica un strat de Goldand cu o gletiera dintata – in lipsa gletirei dintate, cu fierul de glet normal se unge peretele mai gros – , se aplica tesatura de armare si se apasa in patul de mortar (vezi foto).

Timpul complet de uscare al suportului este de 14 zile. Pretul de punere in opera tencuiala + armare este de 15 ron, TVA inclus (pret cu care lucrez eu). Pentru mai multe detalii va stau la dispozitie pe rubrica Formularul de contact.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Clau

Salut,ce recomandare ai pt o casa de cărămida?tencuiala cu golband sau Placarea cu gips carton și poliester?multumesc anticipat