Tipuri de gard, un design si o necesitate pentru casa noastra

Tipuri de gard

Pe langa aspectul functional, gardul are un rol decorativ extrem de important pentru casa ta. In timp ce unii prefera gardurile aerisite, care permit vizualizarea partiala a casei sau gradinii, altii opteaza pentru garduri inalte, care sa le ofere mai multa intimitate. Iata care sunt principalele tipuri de gard si caracteristicile acestora:

1. Gardul din fier forjat

tipuri de gard

gard din fier forjat

 

Gardurile confectionate din fier forjat dateaza inca din Evul Mediu, cand palatele si castelele erau inconjurate de garduri ornamentale confectionate din acest material.

Fierul forjat va da casei tale o nota deeleganta si vechime. Poti opta pentru un gard cu un model deosebit intrucat majoritatea sunt executate manual astfel ca mesterii pot sa personalizeze lucrarea dupa preferintele clientului.

Mai mult de atat, majoritatea firmelor producatoare de astfel de garduri le ofera posibilitatea clientilor de a veni cu propuneri de modele pentru gard. Astfel poti sa mergi la firma producatoare cu un desen sau o fotografie a unui gard care te-a impresionat si sa comanzi unul identic.

Un alt avantaj al acestui tip de gard este acela ca este foarte rezistent in timp. De asemenea, fierul forjat rezista bine la intemperii naturale si la actiunea unoragenti chimici.

Pretul unui metru patrat de gard din fier forjat porneste de la 200 RON si ajunge pana la 400-500 RON, in functie de complexitatea modelului.

2. Gardul de caramida

tipri de gard

gard din caramida

Folosirea caramizii in construirea gardurilor era foarte intalnita acum catevasecole insa aceste garduri sunt o varianta excelenta si pentru constructiile moderne. In ultimii ani au aparut mai multe modele de caramida, special construita pentru garduri.

Gardurile din caramida au un efect estetic deosebit, mai ales in cazul terenurilor in panta unde pot fi construite pe diferite niveluri.

Caramida functioneaza foarte bine si ca o bariera fonica impotriva zgomotelor datorate traficului. Un alt avantaj al acestor garduri sunt costurile de intretinerereduse.

Pretul unui metru patrat din gard din caramida porneste de la circa 40 RON si poate ajunge la 150-200 RON, in functie de tipul de caramida folosit.

3. Gardul din lemn

gard din lemn

Gardul din lemn este preferatul multor proprietari de curte. Tipurile de gard dinlemn variaza foarte mult astfel ca pot da un aspect rustic sau elegant curtii.

Avantajul acestui tip de gard este acela ca in timp poate fi reparat si revopsit in culori noi, pentru a-i schimba aspectul. De altfel, un gard din lemn trebuie lacuit sistematic si protejat de factorii naturali cu vopsele si baituri speciale.

Pretul unui metru liniar de gard din lemn incepe de la 15 RON si poate ajunge pana la 350 RON, in functie de calitatea si cantitatea lemnului folosit.

4. Gardul din beton

gard din beton

Gardurile din beton, inalte, sunt preferate de cei care vor sa aiba parte de mai multa intimitate in curtea si casa lor. Atentie insa, pentru un astfel de gard ai nevoie de autorizatie de constructie si va trebui sa consulti planul de urbanism local. Un alt avantaj al acestui tip de gard este acela ca formeaza un baraj rezistent in fata vantului sau chiar a apelor.

5. Gardul din piatra

gard din piatra

Gardul din piatra va da un aspect rustic casei tale. Casele de la munte sunt adesea inconjurate cu garduri asamblate din bucati de stanca sau pietre. Aceste tipuri de garduri poti fi confectionate din piatra in stare bruta, naturala sau piatra prelucrata.

Diferenta intre cele doua tipuri de piatra consta in faptul ca prima are forme neregulate, contururi aleatorii si poate avea nuante usor diferite in timp ce a doua are un aspect mai decorativ, este taiata, slefuita si transformata in placi sau prelucrata in asa fel incat sa poata fi montata usor.

Pretul pentru un metru patrat de gard din piatra incepe de la 50 RON.

6. Gardul din PVC

gard din PVC

Gardul din PVC are o durata de viata lunga, de pana la 50 de ani, materialul nefiind casant sau sensibil la temperaturi extreme. Acest tip de gard nu necesita vopsire iar costurile de intretinere sunt minime. In plus, instalarea acestui tip de gard este foarte usoara, toate accesoriile fiind incluse in pret si pregatite pentru a fi asamblate.

Chiar daca este din PVC, acest tip gard are poate avea modeleculori si formedeosebite ce-i permit instalarea la o casa cu o arhitectura deosebita.

Preturile unui astfel de gard variaza intre 70 RON si 250 RON pentru un metru patrat, in functie de dimensiuni si modele.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments