Planuri ( desene ) folosite in constructii

Tipurile de planuri

tipuri de planuriProiectele pentru lucrarile de constructii se executa (se transpun) de catre proiectanti pe hartie (partea scrisa) si pe planse (partea desenata). Plansele desenate se numesc „plan”-uri si se executa pe coli de hartie speciala care sunt apoi multiplicate in mai multe exemplare care sunt impartite la cei interesati (beneficiar,  banca de investitie, diriginte de santier, constructor: birou tehnic,
santier, lot, echipa de lucru)

Formatele planurilor si a copiilor acestora (care ajung si pe santier) se executa pe hartie speciala, care are dimensiuni bine definite, conform STAS 1-76, in care se indica pentru un anumit format simbolul „A1, A2, A3, A4, A5”, dimensiunile in milimetri; suprafata in m2 ( metru patrat), dimensiunile chenarului, distanta dintre margine si chenar, precum si latimea fasiei de indosariere. citeste mai departe

Dimensiunea formatului de baza este urmatoarea: A4 – 210 mm x 297 mm.
Celelalte formate au ca dimensiuni multipli sau submultipli formatului de baza.
In functie de continut, intalnim urmatoarele tipuri de planuri:

  1. Plan de situatie – reprezinta proiectia pe teren (vazut de sus) al conturului exterior al constructiei, caile de acces, orientarea cladirilor fata de punctele cardinale, limitele terenului pe care se executa, vecinatatile, etc. Acets plan este o harta care arata pozitia constructiilor care se executa.
  2. Plan de amsamblu – cuprinde o parte mai restransa a obiectelor de constructie care urmeaza a se executa si contine elementele pentru trasarea limitelor constructiei.

Planurile unei cladiri figurate pe un plan de situatie sunt alcatuite din:

  1. Plan de ansamblu – se refera la planul parterului si planurile etajelor pentru a se reprezenta sectionarea constructiei cu un plan orizontal, cotandu-se toate elementele (grosimea peretilor, dimensiunea camerelor, golurile ferestrelor si usilor)
  2. Sectiunile constructiilor prin planuri verticale in lungul sau transversal constructiei contin toate cotele elementelor (grosimea peretilor, inaltimea camerelor, grosimea planseelor, dimensiunea golurilor prevazute in sectiunea respectiva, etc).
  3. Planurile fundatiei – reprezinta contururile fundatiei asa cum rezulta dintr-o sectiune prin fundatie.
  4. Planurile de cofraj – pentru elementele de beton armat turnate pe santier.
  5. Planurile de armare – reprezinta planurile dupa care se executa montarea armaturii in lucrare.
  6. Detaliile de armare – reprezinta detalii cum se fasoneaza si se monteaza armatura in lucrare.
  7. Planurile instalatiei de apa, canal, electrice, incalzire, ventilatie, etc, se intocmesc de obicei dupa reguli de desen specifice, ele contin traseul conductelor si pozitia corpurilor de incalzit si iluminat, intrerupatoarelor, etc.

Alte planuri contin si vederea in spatiu a constructiei, perspective ale constructiei, perspective ale constructiei, pentru a se avea o imagine reala a constructiei.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments