Trasarea pardoselei si determinarea nivelului pentru montarea placilor

Trasarea pardoselei

Prima operatie pentru trasarea pardoselei este fixarea cotei superioare. In acest scop se traseaza linia de nivel, de reper (vagris), pe toate zidurile interioare. Aceasta linie se traseaza la nivelul de +1m, cu ajutorul dreptarului si cu nivela, laserul sau furtunul de nivel (fig. 01) pornind de la cota ±0,00 data pentru sidul sau cladirea respectiva, materializate pe o borna sau pe un reper de pe cladire, sau de la cota podestului scarii.

trasarea pardoselei

 

Plecand de la acest nivel, se determina cota pardoselei si se verifica daca intre aceasta cota si stratul suport de beton exista spatiul necesar pentru executarea imbracamintii pardoselei. Apoi, pe planseu se executa repere la distanta de 3 sau 4m unul de altul, pe toata suprafata si se intind sarme sau sfori, in diferite directii, stabilindu-se zonele sau suprafetele unde exista neregularitati.

Trasarea pardoselei propiu-zisa se face prin stabilirea axelor principale ale incaperilor, perpendicular una pe alta. Aceste axe se stabilesc facandu-se media dimensiunilor laturilor incaperii pe tavanul finisat (daca nu este posibil pe cel al constructiei de rosu).

La trasarea pardoselei de simetrie a axelor trebuie sa se tina seama de o eventuala continuare a desenului pardoselei din incaperea respectiva in incaperile vecine, prin golurile usilor; in acest caz, se traseaza si axele verticale ale golurilor usilor, fata de care se face trasarea axelor orizontale pentru montarea placilor sau fixarea desenului, in cazul turnarii pardoselei in camp continuu.

Se verifica unghiurile colturilor incaperilor. In acest scop se bat cuie la colturile incaperii, in stratul de beton al pardoselei sau in pereti, de care se leaga si se intind sfori sau sarme de-a lungul peretilor si se verifica unghiurile cu echerul; in cazul formelor poligonale, sforile se intind ca mai inainte si se verifica cu un sablon cu unghiurile respective.

Se verifica, de asemenea, trasarea pardoselei facuta si dupa diagonale, diametru sau alte elemente, in functie de forma incaperei. Se determina si linia de contur a marginii pardoseleifinite, in functie de tencuiala peretilor.

Acestea au fost lucrarile de pregatire a suprafetei, dupa care se determina nivelul suprafetei pardoselei, tinand seama de grosimea placilor si a stratului de mortar de prindere.

Daca in proiect este prevazut ca suprafata pardoselei sa fie in panta si daca din anumite motive nu s-a realizat panta la turnarea stratului suport, trebuie sa se determine punctul cel mai inalt al pardoselii si sa se traseze, pe zid, nivelul suprafetei pardoselei. Acest nivel se traseaza cu dreptarul confectionat special pentru panta indicata in proiect si cu bolobocul (fig. 02)

 

trasarea pardoselei in panta

fig. 02; Trasarea pardoselei;
a – dreptar special cu boloboc pentru verificarea pantei pardoselilor;
b si c – distributia placilor in camere care au colturi ce nu formeaza unghiuri drepte [b-corect; c-gresit]

Cota punctului celui mai inalt, de unde pleaca, se stabileste in raport cu nivelul trasat in prealabil pe peretii camerei la 1,00m inaltime. Pe pereti, plecand de la punctul cel mai inalt, se aseaza dreptarul (special pentru trasarea pantei) cu latura inferioara (taiata dupa panta) in dreptul acestui punct. Cu bolobocul asezat peste dreptar se controleaza pozitia orizontala a muchiei superioare a dreptarului. Dupa aceea se traseaza linia suprafetei finite a pardoselei (se realizeaza stalpul de referinta).

Daca panta pardoselei este indreptata spre centrul camerei sau spre un anumit punct unde se monteaza un sifon pentru scurgerea apelor, panta se marcheaza cu repere fixate de la nivelul general al pardoselei, in raport cu alte incaperi cu care se leaga, pana la nivelul fixat in plan pentru sifonul respectiv; in acest caz, panta se verifica cu ajutorul dreptarelor special construite, cu un cant taiat orizontal si cu celalalt cant taiat dupa panta care trebuie realizata.

In cazul suprafetelor foarte mari, panta se traseaza cu ajutorul aparatelor topografice de nivelment.
citeste mai departe

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *