Turnarea corecta a betonului si evitarea segregarii

Pentru turnarea corecta betonului trebuie sa se respecte anumite reguli ca sa le spun asa pe care le voi prezenta in acest articol. Presupunem ca am terminat etapa realizarii si montarii cofrajului, dupa curatarea lui, dupa indepartarea aschiilor de lemn din acesta cat si al altor mizerii, verificam din nou dimensiunile interioare si armatura. Nu urmarim doar ca numarul si sectiunea transversala, respectiv dimensiunea armaturilor sa corespunda cu cele date in proiect ci si daca distantierele recomandate sunt la locul lor. Pentru turnarea corecta a betonului trebuie verificata cu mare atentie rezistenta structurii de sustinere a cofrajului: daca stalpii de sustinere au pozitie verticala, daca penele sunt fixate corespunzator, elementele de reazam, contrafisele, etc. Va dati seama ca din pricina structurii defecte, se poate deforma cofrajul dar, mai rau, in caz extrem, cofragul planseului se poate prabusi sub greutatea betonului accidentand astfel betonistul pe langa insuccesul lucrului si de ce nu, pateaza numele tau de constructor. Tot pentru turnarea corecta a betonului, inainte de inceperea acestei lucrari, se uda cofrajul pentru ca acesta sa nu absoarba din apa betonului. Acest lucru se face chiar daca cofrajul nu este din lemn, cum ar fi in cazul centurii cand trebuie sa umezim partea superioara a zidariei pentru a face priza betonului de BCA sau caramida.

turnarea corecta a betonului

fig.o1; Segregarea betonului in urma caderii libere

Cel mai important lucru pentru turnarea corecta a betonului este evitarea segregarii amestecului. Aceasta poate avea loc foarte usor, de exemplu in cazul varsarii din malaxor sau pe parcursul lopatarii. Amestecul trebuie turnat intotdeauna in mijlocul rezervorului roabei si nu trebuie sa cada de la inaltime mai mare de 1,5 m; la o adancime de 2 m, betonul poate fi trimis pe un jgheab simplu, deschis si cu inclinatie mare. In fig. 01 se poate vedea segregarea betonului atunci cand acesta este turnat de la inaltimi mai mari de 2 m folosind jgheabul deschis. Pentru cazurile in care avem inaltimi/adancimi peste 2 m, putem trimite betonul prin tevi tronconice, introduse una intr-alta (este mai mult o teorie la noi in tara, deoarece aceste tipuri de tevi, respectiv bidoane tronconice le-am vazut des utilizate in Italia). Vezi cum arata bidoane tronconice.

turnarea corecta a betonului

fig. 02; Asezarea si turnarea corecta a betonului cu ajutorul tevilor tronconice de betoane

Grosimea stratului turnat deodata este determinata de modul de indesare. Presupunand ca la betonarea cu mijloace propii nu se foloseste un vibrator pentru tasare, ci numai o bara de indesat, manevrata manual, stratul nu va trebui sa fie mai gros de 150 mm. In cazul in care avem posibilitatea de a folosi un vibrator de imersiune, atunci grosimea stratului poate fi chiar si de 250 mm. Elementele de beton plate, mai subtiri (planseul de exemplu) sunt betonate deodata, intr-un singur strat, in timp ce structurile mai masive sunt betonate in mai multe straturi.

betonarea planseului

fig. 03; betonarea orizontala a unei placi armate cu armatura de fier.
a) corect; b) incorect

In cazul betonarii suprafetelor orizontale, turnam betonul din roaba direct in locul betonarii. Atentie, directia turnarii trebuie sa fie intotdeauna in sens opus cu directia betonarii (fig. 03). Betonul il nivelam cu lopata si la fel procedam si atunci cand introducem betonul cu lopata in cofraj sau santul sapat: se toarna in sens opus directiei betonarii (fig. 04.a).

Mixtura de beton turnata sau descarcata cu lopata in aceeasi directie cu directia betonarii se poate segrega iar granulele mai mari de aditivi se pot separa din amestec si pot ajunge la fundul stratului.

Turnare beton in sant

fig.04; turnarea mixturii de beton in sant.
1. directia betonarii; 2. directia asezarii mixturii de beton (cu lopata); 3. segregarea

O atentie deosebita trebuie acordata betonarii peretilor subtiri. Betonul este introdus de pe lateral iar cofrajul il inaltam treptat, odata cu betonarea. Nu este permisa aruncarea betonului in cofraj astfel incat acesta sa cada oblic pe un perete al cofrajului (fig.06).

Betonarea unui perete

fig. 05; betonarea unui perete sau a unui stalp.
a) corect; b) incorect
1 teava; 2 pietris

Daca turnam odata tot continutul roabei in cofraj (de exemplu in cofragul stalpului), granulele mai mari de aditivi se separa din amestec si se depun pe o parte a stalpului unde se formeaza un asa-numit cuib de pietris. Din acest motiv, amestecul transportat cu roaba se toarna pe placa de otel asezata pe pamant, langa stalp, de unde il aruncam la loc cu lopata. Aruncam betonul pe rand, cand pe o parte cand pe cealalta a cofrajului. Nici in cofrajul grinzii de beton nu putem turna betonul direct; si acolo trebuie sa folosim metoda descrisa anterior, turnand in directie opusa directiei de betonare.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] prelucrarea betonului, cel mai des folosim vibratorul de imersie sau vibratorul cu tija care in zilele noastre, la fel ca […]