Cum se toarna stratul suport pe plansee fara izolatie fonica

Turnarea stratului suport pe plansee fara izolatie fonica

Cand pardoselile se executa pe plansee fara izolatie fonica, pe suprafata planseului se aplica un strat de egalizare cu grosimea de 2-5cm, din beton sau din mortar de ciment cu dozajul de 1:3 sau 1:4 [ciment:nisip].

Pentru turnarea stratului suport sau a stratului de mortar de egalizare, se procedeaza in felul urmator: in functie de linia de nivel trasata la inaltimea de +1m fata de suprafata finita a podestului scarii sau fata de cota +0,00 indicata in proiect, se traseaza pe pereti, de jur imprejur, o linie care sa indice intersectia suprafetei finite a pardoselei cu peretii incaperii. Tinand seama de grosimea imbracamintii prevazuta de proiect, se aseaza rigle-reper pe suprafata pe care se toarna stratul suport, astfel ca planul fetelor superioare ale acestora sa fie situate la cota inferioara a imbracamintii. Riglele-reper se fixeaza cu mortar de ciment la distanta de 1,5 m una de alta. Dupa intarirea mortarului care fixeaza riglele, suprafata planseului de beton se umezeste cu apa. Betonul sau mortarul adus la fata locului se toarna intre riglele-reper, se raspandeste si se niveleaza cu mistria si cu dreptarul. Betonul se compacteaza cu vibratoare de suprafata. In timpul indesarii betonului sau a mortarului, se controleaza grosimea stratului cu dreptarul de 2m, prin plimbarea acestuia pe riglele-reper. Lipsurile de beton de sub dreptar se completeaza, iar plusurile se indeparteaza prin miscarea dreptarului stanga-dreapta si inapoi, sau daca sunt locala, cu mistria sau maluta.Dupa terminarea acestor operatii, riglele-reper se scot iar locul ocupat de acestea se completeaza cu beton sau mortar, apoi se netezeste la nivel cu mistria.

Daca suprafata este mai mare si daca in proiect sunt prevazute rosturi de dilatare, acestea se pot realiza fie cu sipci de lemn geluite (0,5-1cm grosime), fie cu fisii de sticla de ≈0,5-0,6cm grosime.

Daca imbracamintea nu se toarna imediat, atunci stratul de beton sau de mortar de egalizare se mentine umed, prin stropire cu apa si prin acoperirea lui cu rogojini sau cu saci.
 V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati like si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *