
fig.1, scule indispensabile
Ca in orice camp de activitate, in sectorul constructiilor este necesara un set de scule specific ce face posibil utilizarea materialelor de constructii. Uneltele se impart in general in doua grupe: cele “indispensabile”, fara de care nu se poate face nici macar cea mai mica reparatie si cele “specifice” ce servesc printre altele pentru un lucru mai rapid si mai usor atunci cand ne intalnim cu situatii particulare. Sculele “indispensabile ” le vedem in fig.1:
- Cartaci ( nu stiu cum se numeste in alte zone) din plastic sau lemn este folosit pentru intinderea tinciului si la finisarea tencuielei.
- Mistria folosita la tencuieli, punerea in opera a faiantei, a gresiei si multe alte intrebuintari
- Ladita folositea pentru materiale de tencuire pe schela sau la prepararea ipsosului
- Vinclul
- Casca de protectie
- Ciocan de zidarie folosit la spargerea caramizilor, bugerdarea peretilor si la decapari
- Firul cu plumb
- Creioane de zidarie
- Mistrie cu varful rotund este preferata pentru zidarie
- Mistrie dintata pentru intinderea adezivilor faiantei si gresiei
- Trasator
- Pigment pentru trasator
- Fierul pentru rosturi ajuta la finisarea rosturilor peretilor de caramida aparenta
- Ciocan
- Dalta
- Dalta
- Dalta
- Dalta
- Ranga
- Cheie pentru fier folosita de fierarul betonist
- Nivela cu bula de aer
- Cuiul
- Masina pentru calciu sau praf de piatra
Uneltele specifice
Practic, lista este infinita dat fiind ca pentru orice material de constructieexista o serie de ustensile special gandite pentru a ajuta profesionistii in activitatea lor.
Chiar si amatorul, oricum, trebuie in multe cazuri sa-si largeasca in pic dotarea de baza pentru a obtine un rezultat acceptabil din propiul lucru.
Iata un exemplu simplu: prepararea betonului se poate face la fel de corect cu lopata, dar o buna betoniera poate decima timpul de lucru la fel si calitatea, materialul rezultat fiind mai bine amestecat si omogen. Bineinteles ca si preturile pentru investitii in scule sunt destul de mari mai ales daca dorim ceva bun si de durata, de aceea zic la finalul oricarui articol ca: Lucrul ieftin costa scump!