Folosirea Vibratorului cu tija sau vibratorul de imersie

  • Incepem indesarea betonului imediat dupa turnarea mixturii; niciodata nu asteptam pana cand incepe sa se faca priza. Acesta poate sa conduca la descompunerea structurii materialului deja format prin hidratare, ceea ce ar reduce rezistenta betonului. Acest lucru presupune ca indesarea betonului preparat prin folosirea tipurilor de ciment obisnuite, la temperatura de 150C, trebuie inceputa in termen de 5 ore dupa amestecare.
  • Capul oscilant al vibratorului trebuie introdus vertical in beton. Trebuie sa-i dam drumul prudent, nu il putem nici arunca in beton si nici nu il putem scoate brusc din acesta. Cu capul vibrator nu se pot efectua alte operatii de modelare a betonului.
  • Vibratorul nu poate fi utilizat in timpul turnarii betonului. Cu capul oscilant nu se poate „impinge” betonul in cofraj si nici nu se poate folosi pentru a misca betonul astfel ca acesta sa ajunga in locurile greu accesibile.
  • Capul oscilant al vibratorului nu poate fi introdus direct langa cofraj ci la o distanta de 10-20 cm de acesta.
  • Deoarece executam betonarea in mod stratificat, grosimea unui strat nu va fi mai mare decat un sfert din lungimea capului oscilant. Vom face astfel incat capul oscilant sa intre macar 10 cm si in stratul prelucrat anterior, pentru ca imbinarea celor doua straturi sa fie perfecta.
  • Distanta dintre locurile in care introducem capul vibrator este determinata de eficienta vibratorului, de marimea razei de actiune a prelucrarii, date care sunt marcate pe vibrator. Raza de actiune este de obicei de 1,5 ori raza capului vibrator. In timpul folosirii vom avea in atentie si realizarea suprapunerii peste tot, suprafetele prelucrate. Putem considera mixtura de beton indesata corespunzator atunci cand la suprafata acesteia apare suspensia de ciment si din ea nu mai ies bule. Durata de folosire a vibratorului intr-un singur loc depinde de compozitia si de consistenta betonului si este in medie de 15-30 secunde.

Pages: 1 2

Post navigation

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments