Zidaria corect realizata cu caramida STH

Zidaria corect realizata cu caramida STH se obtine prin proiectare modulara, prin folosirea dispozitivelor de trasare si prin utilizarea unor dispozitive ce ajuta la controlul montajului blocurilor ceramice pe orizontala si verticala. Mai pe romaneste, pentru o buna executie ne vom folosi de sfoara de trasat, creion, ruleta, fir cu plumb si/sau nivela cu bula de aer.

zidaria cu caramida STH 003

fig.01; trasarea locului zidariei

trasare zidarie

fig.02; trasarea cu sfoara de marcat

 

Caramida STH se utilizeaza in zidarie cu protectie impotriva apei. Dupa ce se traseaza locul pentru zidarie cu ajutorul vinclului si a sfoarei de trasat, este necesara o hidroizolatie impotriva umezelei ce poate urca pe zidarie. Pentru aceasta, se poate folosi o amorsa bituminoasa la rece pe baza de apa ce va fi administrata cu ajutorul unei bidinele sau trafalete.

hidroizolatie cu amorsa bituminoasa la rece pe baza de apa

fig.03; hidroizolatie cu amorsa bituminoasa la rece pe baza de apa

Inainte de punerea in opera, caramida STH trebuie sa aiba umiditatea corespunzatoare pentru ca aderenta mortarului la caramida sa fie asigurata. De aceea, caramida STH va fi tinuta intr-un vas cu apa sau va fi udata cu furtunul direct in palet.

caramida sth

fig.04; udarea caramidei STH intr-un vas cu apa

Zidirea se va face de la colt, caramizile umezite asezandu-se pe patul de mortar nivelat in prealabil, conform cotelor. La asezarea finala a corpurilor, in locul traditionalului ciocan de zidarie se va folosi ciocanul de cauciuc pentru evitarea in timpul baterii a spargerii blocului ceramic. Calitatea montajului se va urmari cu ajutorul firului cu plumb sau a nivelei cu bula de aer (eu prefer firul cu plumb).

zidaria cu caramida STH 011

La montaj vor fi necesare si jumatati de caramida STH, intrucat realizarea zidariei implica teserea blocurilor ceramica, adica randul superior va cadea decalat cu o jumatate de caramida pe randul inferior. Taierea caramizilor se realizeaza cu ajutorul unui disc diamantat atasat la un polizor unghiular (flex). Este recomandata udarea produselor inainte de taiere pentru reducerea prafului in santier.

 taierea caramizii cu disc diamantat

fig. 05; taierea caramizii cu disc diamantat

Elementele de zidarie se aseaza in randuri orizontale. Mortarul se aplica pe fiecare rand in parte, in primul rand umplandu-se locasurile verticale corespunzatoare randului (fig.06). Pentru realizarea umplerii complete verticale, se recomanda indesarea mortarului cu mistria sau cu o tija de otel beton.

zidaria cu caramida STH

fig.06; umplerea locaselor verticale

Dupa umplerea locaselor verticale cu mortar se realizeaza rostul orizontal de mortar avand grosimea nominala de 12 mm. La realizarea rostului orizontal se va avea grija ca mortarul sa cuprinda intreaga suprafata a blocurilor ceramice pana la muchii, mortarul in exces indepartandu-se cu mistria.

fig.07; indepartarea mortarului in exces cu mistria

fig.07; indepartarea mortarului in exces cu mistria

Gaurirea zidariei realizata din caramida STH se va realiza fara percutie, in acest fel se evita spargerea peretilor interiori ai caramidei asigurandu-se totodata o zona buna de prindere a diblurilor in zidarie.

zidaria cu caramida STH 014 zidaria cu caramida STH 015Pretul pe manopera pentru zidaria din caramida STH este de 90 ron/m3, pentru mai multe detalii va stau cu placere la dispozitie, ma puteti gasi folosind Formularul de contact

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments