Zidaria din piatra naturala (piatra sparta sau bolovani de rau) cu mortar

zidaria din piatra

Zidaria din piatra se foloseste la fundatii, socluri, pereti, garduri, bazine subterane, etc. dar din anumite motive, peretii din piatra nu sunt indicati pentru cladirile de locuit. Pentru realizarea unor astfel de zidarii este nevoie de piatra care poate fi piatra de rau (bolovani) sau piatra de cariera. Dimensiunile acestor pietre vor fi de peste 25 cm la majoritatea dintre ele. In caz contrar, consumul de mortar este exagerat, volumul de manopera este mare, iar estetica si rezistenta nu au nimic de castigat. Pentru o buna stabilitate, zidurile din piatra vor avea grosimi minime de 60 cm atunci cand sunt construite din piatra de rau si de 50 cm cand vor fi construite din piatra de cariera. Mortarul recomandat este cel de tipul doar ciment si nisip. Rosturile dintre pietre vor avea trasee sinuoase si grosimi variate din cauza suprafetelor neuniforme.

Este recomandat insa ca grosimea minima de mortar in rosturi sa nu fie sub doi centimetri.Dupa descarcarea pietrei in santier este indicat sa se faca o sortare grosiera a acestora, sortare ce va urmari gruparea pe cateva dimensiuni si, in acelasi timp, analizarea fiecarei piese in parte. Cu aceasta ocazie, vor fi indepartate aderentele de pamant, de muschi si alge si vor fi testate bucatile ce prezinta fisuri profunde care se face cu ajutorul ciocanului prin lovirea usoara a acestuia . Sunetul de spart indica existenta fisurilor si necesitatea indepartarii piesei respective.

Zidaria din piatra naturala de rau

In cazul pietrei de rau, o colmatare avansata cu mal a acestora recomanda o spalare  cu furtunul, sub jet puternic. In cazul in care s-a ales solutia ziduria din piatra, stabilirea tipului de fundatie sau a naturii suprafetei de reazam a acestora este foarte importanta si nu poate lasa loc aproximarilor:

  • daca zidaria de piatra este continuarea unei fundatii sau a unui soclu construite tot din piatra, aparent nu sunt nici un fel de probleme. Spuneam “aparent” pentru ca sunt si situatii in care fundatia de piatra este asezata pe un sol instabil fara aplicarea compactarilor si consolidarilor necesare. Un zid asezat pe o fundatie nesigura este la randul sau nesigur. Dimpotriva, pe terenuri foarte pietroase, in zonele montane sau submontane sub care se stie ca stau ingropate stanci de mari dimensiuni, fundatiile de piatra fara armatura sunt recomandate mai ales pentru constructii de dimensiuni ponderate: adaposturi, ateliere, imprejmuiri, parapeti, etc.
  • pe terenurile obisnuite, in sensul ca nu se afla nici in zonele montane si nu au fost supuse vreunui proces de compactare, se recomanda turnarea unei fundatii de beton armat care sa iasa macar cativa centimetri deasupra solului.

Daca in betonul inca moale al fundatiei sau soclului se infige primul rand de pietre al zidului ce urmeaza a fi ridicat, vom avea un mare plus in stabilitatea constructiei. Daca acest moment a fost ratat, pe fata superioara a fundatiei se intinde un strat de mortar cu grosimea de 3-5 cm. Lungimea pe care se intinde mortarul va fi pe toata latura de zid (intre doua colturi) – in cazul zidurilor fara stalpisori de beton si intre doi stalpisori, in cazul in care ei au fost prevazuti. Legat de aceasta, trebuie spus ca eficienta acestor stalpi de beton este mai mare daca sunt turnati dupa ce zidul a fost ridicat. Desigur, armatura acestor stalpi va fi infipta in fundatie inainte de turnarea acesteia.

Se incepe asezarea pietrelor de la unul din capetele randului. In cazul zidurilor fara stalpi din beton, capatul randului este de fapt un colt al constructiei. La inceperea primului rand se vor fixa si pietrele din colt, pe o lungime de 80-100cm, ale laturii perpendiculare. Astfel va fi posibila o țesere mai eficienta a pietrelor din colturile constructiei. Pe masura asezarii se vor alege cele mai nimerite pietre atat ca dimensiuni cat si ca forma. Dimensiunile alese trebuie sa determine latimea proiectata a zidului fara adaus exagerat de mortar iar conturul suprafetei sa corespunda cat mai bine conturului pietrei vecine. Dupa asezarea fiecarei pietre , aceasta va fi ciocanita usor pentru asezarea in mortar. Inainte de asezare, pietrele vor fi udate cu apa. Dupa asezarea primului rand de pietre, deasupra va fi asezat, cu canciocul, un strat de mortar atat cat sa umple toate rosturile verticale dintre pietre.

La randul urmator, pentru fiecare piatra aleasa se va analiza modul in care se reazama pe pietrele de dedesubt si se va adauga atata mortar cat este necesar pentru un contact fara goluri. Fiecare piatra se ciocaneste usor. Alegerea celor mai potrivite pietre cere rabdare si “ochi”.

Scopul principal al acestei alegeri este potrivirea cat mai buna a unei pietre intre cele puse anterior.

O sfoara intinsa orizontal pe una dintre laturile zidului ne va ajuta sa pastram cat de cat orizontalitatea si zidul sa iasa drept. Pentru randurile urmatoare sfoara va fi ridicata corespunzator. Pentru verticalitate, cel mai indicat este firul cu plumb. Polobocul poate indica eronat din cauza neregularitatii suprafetei. Pentru uniformizarea presiunilor se recomanda ca la jumatatea inaltimii zidului sa fie introduse 1-2 randuri din caramida sau pietre cioplite la dimensiuni uniforme.

De asemenea, ultimul rand va fi si el la fel.

 
Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cris

Buna ziua, Vrem sa facem o camara din piatra (latime zid: 40cm), dimensiune: 4mx4mx 2m h – fundatie, sapa, zidarie piatra, planseu si acoperis in paianta. Cat ne costa manopera? Va multumesc anticipat!